Uitgaan & Cultuur

Etalage van Erna Futselaar vol met kunstige kommen en mokken

ALMELO - De Almelose kunstenares Erna Futselaar stelt haar etalage beschikbaar voor een tweede editie van de etalagekunstmarkt. In de etalage van Het Kunsthuis Almelo aan de Trompstraat 3 worden prachtige kommen en mokken, in veel gevallen speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, te koop aangeboden.

Erna Futselaar drinkt graag een kopje thee uit een van de prachtige mokken die de komende tijd in de etalage staan van Het Kunsthuis Almelo. Foto: Bianca Hellemons

Vanaf zaterdag 26 november tot en met zondag 18 december is de etalagekunstmarkt in Almelo. Hiervoor heeft Erna Futselaar diverse kunstenaars uitgenodigd. “Ik heb een prachtige ruimte en twee jaar geleden gebeurde er op dat moment niets mee. Toen was het corona en mochten de mensen niet naar binnen. Maar ik heb wel zo’n mooie etalage. Waarom zou ik dat niet ergens voor gaan gebruiken?”, zegt Erna. Zo ontstond het idee voor de etalagekunstmarkt. Erna vroeg collega-kunstenaars om zich in te schrijven en een en ander naar haar atelier te brengen. Het resultaat was een volle etalage met sieraden, vaasjes, schalen en nog veel meer bijzondere hebbedingetjes. “We hebben veel leuke reacties gehad. De mensen hadden zo toch wat te kijken en wat te shoppen. Want er was met behulp van QR-codes wel mogelijkheid tot bestellen en afhalen op afspraak.”

Creatief in dure tijd

Nu de kunstenaars het opnieuw moeilijk hebben, mede door de stijgende energieprijzen, grijpt de Almelose kunstenares opnieuw naar het geslaagde etalageconcept. “Ook keramisten, glasblazers en iedereen die met gas of elektriciteit werkt kunnen de kosten niet altijd opbrengen.

Niet alleen verliezen deze beroepsgroepen een bron van inkomsten, ook gaat creativiteit en ambacht verloren. Een beperking nodigt ook wel weer uit tot creatieve denkwijze. Als kunstenaar moet je inventief zijn.”

Opnieuw vroeg Erna verschillende kunstenaars, met wie ze bevriend is, om haar etalage aan de Trompstraat te vullen. Dit keer met voornamelijk bekers en mokken. Ze licht toe: “Ik was in huis de keukenkastjes aan het opruimen en kwam allemaal mokken tegen. Ik heb een hele verzameling”, zegt Erna enthousiast. “Vroeger heb ik op verschillende keramiek- en kunstmarkten gestaan. Dan ging je shoppen bij de buren. Iedereen heeft zo’n eigen, andere stijl. Met de open atelierroute heb ik ze tentoongesteld en daar heb ik veel leuke reacties op gehad. En mokken zijn altijd bruikbaar.” Erna toont zelf haar eigen werk: beelden en sieraden, waaronder oorbellen. Met het oog op de feestdagen een mooie kans op een uniek cadeau. De prijzen variëren van 12 tot 40 euro.

Introductiefilmpjes

In de vitrines is werk van: Petra de Wilde, Rob Muylaert, Sarah Michael, Li Libo, Lies van Huet, Pauline Hoeboer, Esther van Groeningen en Erna zelf. Van iedere kunstenaar die meedoet is een filmpje te zien op www.etalagekunstmarkt.nl. Je ziet dan een filmpje van maximaal een minuut waarin de kunstenaar zijn werk en werkwijze toelicht.

De werken zijn af te halen op specifieke openingstijden: zaterdag 26 en zondag 27 november, zaterdag 17 en zondag 18 december van 11.00 tot 16.00 uur. Mensen die niet op die momenten in de gelegenheid zijn, kunnen via een afspraak ook in het bezit van hun kunst komen.

Zaterdag 26 november kan je in Het Kunsthuis Almelo ook je eigen kerstbal maken met de eeuwenoude Japanse naaldkunsttechniek Temari. Sandra Moek verzorgt deze workshop, die van 11.00 tot 16.30 uur duurt. Aanmelden hiervoor kan via hetkunsthuisalmelo.nl.

Uw reactie