Uitgaan & Cultuur

Filosofie van het boerenverstand

ALMELO - Jan Warndorff komt op zaterdag 7 augustus naar stadskerk De Bleek. Het thema is ‘Filosofie van het boerenverstand’. Filosoof en humanisticus Jan Warndorff biedt een vernieuwende en bevrijdende levensfilosofie, met als motto: “zie van zoveel mogelijk, zoveel mogelijk te houden”. Het leven zelf is een wonderbaarlijk mysterie; dus iets wat wij niet begrijpen. En omdat dit onbegrip geldt voor alle mensen overal ter wereld, doen we er goed aan om dit volmondig te erkennen. Het zet de potentieel gewelddadige waarheidsclaims van religie, wetenschap en politiek tussen haakjes, en geeft aan alle mensen gemeenschappelijke grond onder de voeten. Maar die grond lijkt aanvankelijk misschien heel beperkt en dun, of is het zelfs glad ijs? 

Jan Warndorff schreef een ‘filosofie van het boerenverstand’ onder de titel ‘Geen idee’, waarin hij laat zien hoe stevig en hoe vruchtbaar deze grond is. In de erkenning van onze onwetendheid schuilt zowel individuele vrijheid, als een aanmoediging om het leven en de wereld vooral lief te hebben. Deze filosofie van leven en liefde is geïnspireerd door met name het boeddhisme en José Ortega y Gasset (1883-195), en helemaal geknipt voor het mondiale dorp van de 21e eeuw.

Over de spreker

Jan Warndorff (1965) is als kind van tropenartsen geboren en getogen in Ghana, Malawi en Ethiopië. Daarnaast verbleef hij in de Verenigde Staten, Engeland, Israël en Brazilië. Hij studeerde in 1996 cum laude af aan de Universiteit voor Humanistiek met een scriptie over José Ortega y Gasset. Sinds 2004 is hij voltijds vertaler en editor. ‘Geen idee‘ is zijn debuut en werd opgenomen op de longlist van de Socrateswisselbeker 2018. 

Praktische informatie

Waar: stadskerk De Bleek, Hofstraat 1, Almelo

Wanneer: zaterdag 7 augustus

Aanvang: 16.30 uur, zaal open: 16.00 uur

Toegang: € 7,50 en dat is inclusief een kopje koffie of thee en een hapje en drankje na afloop

Open deur

Op deze dag bent u welkom bij de Open deur. Stadskerk De Bleek is open van 12.00 tot 14.00 uur. Piet Smit uit Den Haag verzorgt het orgelspel. Hij zoekt iedere keer naar een mix van (geestelijke) liederen uit bundels met een internationaal karakter. 

Laat u verrassen. Hij komt uw gehoor strelen met enkele improvisaties. 

Kijk eens rond in de kerkzaal. Art Deco is de stijl van dit gebouw. U ziet dat terug in de muren met hun gekleurde stenen, in de glas-in-loodramen. 

Binnen of bij mooi weer buiten kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of water. Maak eens een praatje met een andere bezoeker.

In de achterzalen is tot eind september nog de expositie te bekijken van Art Desch. Mensen met een verstandelijke beperking tonen hun werkstukken. Die zijn bijzonder van aard. 

En heeft u nog een schilderij nodig voor aan de wand? De meeste van de  geëxposeerde werken zijn te koop voor een redelijke prijs.

In de gedenkhoek tenslotte kunt u een kaarsje aansteken voor iemand die wat ondersteuning kan gebruiken. 

Kortom: iedereen is van harte welkom.