Uitgaan & Cultuur

FUNDATIEfusions te gast in Kunsthal Hof 88

ALMELO - Bezoekers kunnen sinds 27 juni jl. genieten van kunst die beschikbaar is gesteld door Museum de Fundatie. Naast deze tentoonstelling is ook werk van Young at Art te bewonderen. De tentoonstelling is tot en met 29 augustus te zien in Kunsthal Hof 88.

Honderd jaar landschap - modern en eigentijds

Het landschap is al eeuwenlang een populair onderwerp in beeldende kunst. Deze FUNDATIEfusion tentoonstelling geeft een blik op landschapskunst van de afgelopen honderd jaar. Van de schilderachtige luchten van Jan Voerman tot de audiovisuele ozon van Elise van der Linden. Alle werken die hier getoond worden zijn afkomstig uit de collectie van Museum de Fundatie. Deze FUNDATIEfusions laat zien hoe het landschap door de jaren heen ook in de beeldende kunst verandert.

Het werk van Jan Voerman (Kampen, 1857 – Hattem, 1941) vormt het uitgangspunt van deze FUNDATIEfusion. De IJsselschilder staat vooral bekend om zijn wolkengezichten: stapelwolken boven het water, met vee rustend in de wei. Voerman schildert landschappen zoals ze graag worden gezien: dramatisch of juist contemplatief, herkenbaar en schilderachtig.

Andere kunstenaars geven het landschap op hele andere manieren vorm. Zo draait het in de foto’s van Ger Dekkers (Borne, 1929 – Zwolle, 2020) niet om de typisch Nederlandse uitzichten, maar om het ritme en de verhoudingen van het landschap. Met felle kleuren, rechte lijnen en vlakken brengt hij het landschap terug tot zijn essentie.

Ook Gerald van der Kaap (Enschede, 1959) benadert het landschap abstract. Als een van de eersten maakte hij in het begin van de jaren ’90 de overstap naar digitale kunst. Zijn werk Delirious trees, dat tijdens de tentoonstelling  te zien is, is helemaal op de computer gemaakt, iets dat volkomen nieuw was voor die tijd.

Elise van der Linden (Deventer, 1983) kiest ook voor de digitale weergave van het landschap. Haar werk Ozon is een animatie waarbij de toeschouwer vlak boven een desolaat landschap richting de zon beweegt. Het lijkt alsof de zon ondergaat, maar vanwege de hoge snelheid waarin je in tegengestelde richting van de draaiende aarde beweegt, wordt de zonsondergang een eeuwige ervaring.

Verder met werk van:

Fermín Aguayo, Ben Akkerman, Rudolf Bremmer, Jan Broeze, Hendrik Chabot, Paul Citroen, Ger Dekkers, Ger van Elk, Jan van der Horn, Gerald van der Kaap, Elise van der Linden, Louttre, Tiddo Nieboer, Willem den Ouden, Henk Tas, Jan Voerman, Daan Weijl en Jaap Weyand.

Hendrik Chabot is onder andere bekend van het ‘zittend boertje’ op de Koornmarkt.

Young at Art

Parallel aan ‘Fundatie te gast’ zijn de dames van Young at Art in Kunsthal Hof 88 actief. Zij zien het als een uitdaging in deze vreemde tijd verbinding te maken door middel van kunst.

Young at Art wordt in 2021 georganiseerd door zes Almelose vrouwelijke kunstenaars onder de dertig jaar. Door verschillende kunstvormen te combineren willen zij bezoekers verbinden en betrekken door deel te nemen aan de ‘How To TikTok Gallery’ van Lola Pani of door zelf ook een bijdrage te leveren aan een ‘community art’ werkstuk.

Bezoekers welkom

Inschrijven kan vooraf via www.kunsthalhof88.nl, maar ook zonder aanmelden kunt u langskomen aan Eliabethhof 6 te Almelo. Misschien moet u even wachten. Bezoekers worden toegelaten zolang er minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden. De openingstijden zijn elke middag van 13.30 tot 17.00 uur, behalve op maandag, dan is de kunsthal gesloten. De toegang is gratis.

In Kunsthal Hof 88 worden toonaangevende tentoonstellingen gehouden met werk van internationale, landelijke en regionale kunstenaars. Er is een intensieve samenwerking met Museum De Fundatie. Een keer per jaar toont Kunsthal Hof 88 prominent werk uit dit museum. Stichting Indigo bestaat voor honderd procent uit vrijwilligers en is afhankelijk van donaties. Belangrijkste drijfveer voor de organisatie is dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn.