Uitgaan & Cultuur

Havenfestival Almelo 2019

ALMELO - In het tweede weekend van juli kent Almelo een aantal grote evenementen. De organisaties hiervan hebben in nauw overleg met elkaar een programma opgesteld waar iedereen die het centrum van Almelo bezoekt volop aan zijn trekken komt. Zo zijn er in het weekend van 13 en 14 juli het Dela Beachvolleybal, Sand in the City, City Swim en het Havenfestival Almelo.

De derde editie van het Havenfestival is qua opzet in een ander jasje gestoken dat de vorige edities. Enerzijds heeft dit te maken met de ambitie van Stichting Almelo Events om elk jaar weer een stap vooruit te zetten, zodat ze uiteindelijk na de voltooiing van de havenkom een waardig festival kunnen realiseren. Anderzijds heeft Almelo Events in nauw overleg met de andere hiervoor genoemde organisatoren afstemmingsafspraken gemaakt, zodat er geen overlappingen plaatsvinden.
 
Programma
In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 juli zullen er twintig oude schepen aanmeren in de Almelose Centrumhaven. Dit is een mooie gelegenheid om op zaterdag en zondag de historie van deze schepen van dichtbij te zien. Ga in gesprek met de kapiteins van deze schepen en hoor hun verhalen en ervaringen. Als men zelf het water op wil kan dat op zowel zaterdag alsook op zondag door gebruik te maken van de rondvaarten met de Almelose Praam en de Zomp uit Gramsbergen. Vertrek vanuit de Centrumhaven (bij de Houtstek).
Onderwatersportvereniging Galathea komt met een duiktank en geeft daarmee op beide dagen demonstraties. Deze vinden plaats op de hoek van het Stadhuis aan de Egbert Gorterstraat. Voor de Rechtbank is een schildersplein gesitueerd. Kunstschilders zullen daar aan het publiek hun schildertalenten tonen. Op beide dagen is er voor de kinderen een speciaal Kinderplein ingericht voor het Stadhuis naast de fiets-/wandelbrug.
 
Zaterdag
Op zaterdag vindt voor het Stadhuis voor de derde keer het waterpolotoernooi plaats met diverse teams uit Almelo en omgeving. Vanaf het terras van ‘De Hoofdzaak’ kan men bij mooi weer genieten van optredens van verschillende Shantykoren. Op diverse plaatsen in het water worden demonstraties Suppen gegeven. Suppen staat voor stand-up paddle. Het is een sport dat is ontstaan op Hawaii door de lifeguards. Door een lange peddel kunnen de suppers op hun board blijven staan. Op het water bij restaurant Kreta wordt geflyboard.  Flyboarden is een watersport waarbij door middel van twee krachtige waterstralen de sporter hoog boven het water kan voortbewegen. Op het loopgedeelte langs het water aan de Haven Noordzijde zijn zaterdag oude ambachten te bewonderen.
 
Zondag
Op zondag is de City Swim. Deze start voor het Stadhuis. Voor dit programma  van de tweede editie van ‘A Local Swim Almelo’ wordt u verwezen naar de website van Sportbedrijf  Almelo, de organisator van dit evenement. De opbrengst van dit zwemevenement komt ten goede aan de stichting ALS. ‘Zwem ALS de wereld uit’ is het motto van deze dag. Voor het Stadhuis is livemuziek en de sfeer langs het water zal - met name bij het zwemmen - nog eens extra verhoogd worden door de aanwezigheid van een dweilorkest. Op het loopgedeelte langs het water aan de Haven Noordzijde zijn zondag diverse Foodtrucks te vinden.
Met zoveel evenementen, waaronder het Havenfestival Almelo, wordt 13 en 14 juli een weekend waarin men beslist massaal moet optrekken naar het centrum van Almelo. Het is een feest om te flaneren langs en te bewegen op  het water vanaf de Houtstek tot aan Kreta.