Uitgaan & Cultuur

Jubilerende Oostvaarders laten volop van zich horen op de Koornmarkt

ALMELO - Het Almeloos shantykoor De Oostvaarders uit Almelo bestaat dit jaar 15 jaar. Dit werd zaterdag op de Koornmarkt gevierd met een jubileumconcert. Samen met een drietal andere koren, De Romantic Sailors uit partnerstad Iserlohn, Cantabile uit Harbrinkhoek en het Zwingkoor uit Almelo, werd het publiek de hele middag getrakteerd op vele shantyliederen.

Eind 2003 besloot een aantal Almelose zangers, die tot dan toe bij koren uit de regio zongen, om ook in Almelo een dergelijk koor van de grond te tillen. Vierentwintig mannen melden zich aan en het werden er al gauw veertig. Veel leden zijn nog steeds lid van het koor en zingen nog wekelijks met erg veel plezier. Vier voorzitters heeft het koor ‘versleten’ in deze vijftien jaar en momenteel staat de zesde dirigent voor het koor: Hans Roordink.

Gerard Nicolaas bedacht de naam Oostvaarders. De kleding die vijftien jaar geleden werd uitgezocht verschilt niet veel van de huidige kleding. Alleen de huidige pet was toen een wollen zeemansmuts. Optredens vonden slechts plaats in de regio en de verzorgingshuizen in Almelo. De groep was sterk wijkgericht en daardoor komen veel leden uit de Schelfhorst. Wijkcentrum De Schelf is vanaf het begin het domein geworden van de Oostvaarders.

Inmiddels heeft het koor twee cd’s op zijn naam staan die gretig aftrek hebben gevonden naar de fans en leden van de vriendenkring. Optredens vinden nu ook buiten de landgrenzen plaats. Zo treden de Oostvaarders nu op door het hele land en schuwen ze niet de grens met de oosterburen over te steken. Soms zit er aan een festival een competitie-element. Zo ook in 2016 toen het koor de eerste prijs verdiende bij het Vistifal, een zangconcours van Den Helder. Het Almelose shantykoor werd en met vlag en wimpel uitgeroepen tot het beste koor van dat jaar uit twaalf deelnemende koren. In de portefeuille van de boekingsman liggen uitnodigingen voor Noorwegen en Liverpool.

Elke twee jaar zetten de Oostvaarders de binnenstad van Almelo op z'n kop en houden zij een groot shantyfestival waar tal van koren voor worden uitgenodigd. De belangstelling voor de Oostvaarders is enorm en het ziet ernaar uit dat dit voorlopig niet zal verminderen.