Uitgaan & Cultuur

Kleurrijke olifantenparade nu van start

NOORDOOST-TWENTE - Maandagmiddag 20 september is dan officieel het startschot gegeven voor de Elephant Parade Twente. Deze eer was gegeven aan de vier Noordoost-Twentse wethouders met toerisme in hun portefeuille; Benno Brand van Dinkelland, Evelien Zinkweg van Oldenzaal, Harry Nijhuis van Losser en Trees Vloothuis van Tubbergen. Na een korte introductie waarin allen het belang van de samenwerking binnen de Noordoost-Twente gemeenten nog eens benadrukten, kon het aftellen beginnen. Met het onthullen van de olifant van Paul Eertman werd de Elephant Parade Twente officieel geopend!

Feestelijke opening

Bij de feestelijke opening op het Marktplein in Ootmarsum waren ook alle ondernemers die een olifant sponsoren tijdens deze parade uitgenodigd. Alphons Weierink nam als dagvoorzitter het voortouw en sprak met een aantal personen die een speciale rol hebben gespeeld in aanloop naar de Elephant Parade Twente. Zo werd er gesproken met enkele bewoners en hun begeleider van de Losserhof. Zij hebben een eigen olifant beschilderd en deze staat nu te pronken op het terrein van de Losserhof in Losser.

Een kunstwandelroute van 2,5 km brengt je langs diverse kunstvoorwerpen. Volgens de bewoners is olifant Stef een speciaal ontwerp geworden dat de art brut kunst in combinatie met de fijne kunst heel goed weergeeft. Het bijzondere van deze kunst wordt nog eens benadrukt door Hetty en Jan van galerie Art Brut Kik uit Ootmarsum. Een galerie met kunst van kwetsbare mensen met een beperking of psychische problematiek. Deze galerie is straks samen met de Elephant Parade International het goede doel voor de speciale veiling die 31 oktober gaat plaatsvinden in Ootmarsum. 

Unieke ontwerpen

Bedrijfsleider Coen Beldhuis van Jumbo Kuipers uit Oldenzaal was namens deze supermarkt aanwezig en deelde met ons hun gedachtengang waarom zij deelnemen aan deze kleurrijke tentoonstelling. Coen: ‘Onze olifant is Jumbo geel, onze huisstijlkleur. Het is een eigen ontwerp met herkenbare woorden en tekeningen als de EK finale cup, maar ook het woord ‘Samen’, dat refereert naar onze 200 medewerkers, we doen het samen. Wij vinden haar prachtig, het is voor een goed doel en het zal ongetwijfeld klanten trekken om te komen kijken.’

Natuurlijk waren ook de kunstenaars Rob Kaspers, José Reuvekamp en Paul Eertman naar Ootmarsum gekomen voor deze opening.

Naast de live painting van José (Ootmarsum) en Rob (Oldenzaal), kon je ook het werk van Paul reeds enkele weken volgen op social media en aan de Grotestraat in Ootmarsum. Maandagmiddag legde hij op het podium de laatste hand aan zijn creatieve olifant met goud en een prachtig bladerdek. Paul: ‘Ik ben een natuurmens, dat laat ik terugkomen in mijn olifant. Ik probeer het grote probleem van de opwarming van de aarde een positieve wending te geven. Zo heb ik konings pinguïns op een plek geschilderd waar kleurrijke vlinders vliegen, het groen is en zij zich thuis voelen.’ Met name de vele details zijn wel kenmerkend voor zijn werk. 

Bekijk alle 70 olifanten in Noordoost Twente

Inmiddels staan alle 70 olifanten op hun plek in heel Noordoost Twente, waar ze de komende zes weken te bewonderen zijn. Van Langeveen, Bruine Haar tot Lonneker, Losser en alles wat daartussen ligt. Middels een fietsroute van 165 km die in vier delen is te fietsen, drie wandelroutes in Ootmarsum, Denekamp en Oldenzaal en een autoroute van 130 km kom je ze allemaal tegen. Deze routes zijn vanaf nu gratis verkrijgbaar bij alle VVV/TTI’s in de regio of te downloaden op de website www.ootmarsum-dinkelland.nl. Breng ook zeker een bezoekje aan één van de vier Elephant Shops in Ootmarsum, Denekamp, Beuningen of Oldenzaal. Hier zijn prachtige replica’s te koop. Je sponsort er een goed doel mee … het behoud van de Aziatische olifant!

Meer weten over de Elephant Parade Twente? Kijk op de websites: www.ootmarsumdinkelland.nl