Uitgaan & Cultuur

Kunst maken is nog niet zo makkelijk blijkt op open dag Elisabethhof

ALMELO – Het Elisabethhof is een broedplaats voor muziek, kunst en cultuur. Zaterdag konden de instellingen die zich in en om het voormalige Almelose ziekenhuis bevinden rekenen op een grote toestroom van belangstellenden. Vooral kinderen hebben veel plezier aan het grote aanbod instrumenten, dat zij deze middag kunnen uitproberen.

De 7-jarige Esmee en Sjors kunnen niet kiezen uit al die instrumenten. Ze staan naast elkaar met de strijkstok in hun hand. En na flink wat oefenen en steeds opnieuw de strijkstok goed in de hand nemen, weten ze zowaar een kort liedje te produceren. “Mag ik nu zingen”, vraagt de een. “Ik wil nog naar trompet”, reageert de ander. “En ik wil ook nog achter het drumstel.”

Twee deuren verderop van de Kaliber Kunstenschool krijgt de 7-jarige Norah uit Enschede al enkele tonen uit de klarinet. “We hebben de open dag van Kaliber in Enschede gemist. Dus we dachten ‘we gaan hier mooi naar toe’”, legt haar moeder uit. Bij Norah op school wordt muziekles gegeven; soms blokfluit en altijd de gitaar. Norah: “En we leren ook noten lezen. Ik zou graag saxofoon willen spelen, maar die is er vandaag niet. En ze hebben gezegd dat een klarinet er dan dichtbij zit.”

In de Kunsthal leren kinderen kijken naar kunst. De jubileumtentoonstelling met werken van vijftien kunstenaars zorgt voor genoeg variatie en inspiratie. Op een blaadje mogen de ‘kunstkenners in de dop’ hun drie mooiste werken beschrijven of natekenen. En dat natekenen was vooral voor de jongste bezoekers niet altijd makkelijk.

Wie zelf kunst wil scheppen, kon met potlood, klei of camera aan de slag. Kinderen konden een stuk hard wordende klei pakken en hun eigen kunstzinnige creatie maken. Voor wie zich liever wilde verdiepen in de filmtechniek, lagen enkele fotocamera’s en achtergronden klaar.

In Theater Hof 88 is het betrekkelijk rustig. De bezoekers lopen naar binnen voor een programmaboekje of een praatje. In de zaal draaien enkele korte films, waaronder een over een Twentse vrouw die nieuwe Turkse overbuurvrouw krijgt. De Turkse biedt een bord vol baklava aan, waarna een kort gekibbel ontstaat over de uitspraak van de zoete Turkse lekkernij. Het zorgt voor een glimlach bij de vier vrouwelijke kijkers.

“We mogen absoluut niet klagen deze dag”, geeft Rob van Hoogen, die de marketing van Hof 88 doet, aan. “Overal lopen ouders met kinderen, senioren. En voor iedereen hebben we wel iets op het gebied van kunst en cultuur.”