Uitgaan & Cultuur

Kunstenaar Kim Engelen slacht en veilt haar rode brug

ALMELO - Een week hard werken en binnen een uur is er niets meer van over. Beeldend kunstenaar Kim Engelen kwam zaterdag naar Almelo om daar haar kunstwerk ‘Questioning my significance’, dat een maand in het kunsttorentje te bezichtigen was, weer af te breken. Daarna volgde een veiling van de overgebleven onderdelen.

Beeldend kunstenaar Kim Engelen slacht haar eigen kunstwerk. Foto: Bianca Hellemons

In de eerste week van november is ze druk bezig geweest met haar rode creatie, die veel op de Egbert Gorterbrug lijkt. Zaterdag was het tijd om het kunsttorentje leeg te maken voor de volgende expositie. Ze had daarbij de optie haar kunstwerk te verwijderen, echter Kim wilde de twee rode spanten geheel uit elkaar halen. “In z’n geheel is een kunstwerk misschien wel meer dan duizend euro waard. Kijk maar naar schilderijen van Hollandse meesters. In wezen is het alleen maar doek en wat verf. En dat wil ik met de slachting laten zien.” 

De ‘slachting’ van haar werk, zoals de Limburgse het zelf noemt, werd via een livestream uitgezonden op Youtube. “Ik heb er hard voor gewerkt om het werk te maken. Door de kou en de coronamaatregelen lukte het niet voor alle belangstellenden om erbij te zijn. Het zou jammer zijn als niemand zou zien hoe de bruggen weer worden teruggebracht naar hun oorsprong.”

Het was voor de Limburgse kunstenares een uitdaging om haar kunstwerk uit elkaar te halen tot de drie basiselementen: plastic, ijzer en papier. Gekleed in slagersschort en mondkapje werd vakkundig het beschilderde papier-mâché van het ijzeren geraamte verwijderd. Daarna werd het ijzer in delen geknipt voor recycling. “Het duurde langer om het papier te verwijderen dan dat ik had gedacht. Om de bruggen uit elkaar te halen was een lastiger klusje dan ik had gedacht.”

Kim kleedde zich snel om, om de drie overgebleven elementen aan te prijzen bij het handjevol toegestroomde publiek. Daarna weer andere schoenen aan, een bril op en met een hamer in de hand veilde ze symbolisch de elementen. “De opbrengst is bedoeld voor nieuwe kunst. Want kunst doet leven.”

Als het aan Kim ligt, kan het Almelose publiek in de toekomst nogmaals kennismaken met haar kunst. Ze zou in de toekomst een brug van potloden willen maken. “Deze brug zou eigenlijk al van kleurpotloden worden. Dat idee wil ik nog steeds graag uitvoeren. De potloden zijn misschien een herinnering, een brug, naar je jeugd. Aan kleuren, aan blijheid.”

Van de twee rode spanten zijn, voordat ze werden geslacht, foto’s gemaakt. Deze zullen op postkaarten worden afgedrukt door Marcel Löwik van Microform Drukwerkspecialisten in Almelo. “Om zo opnieuw een brug te slaan tussen Almelo en de rest van de wereld.”