Uitgaan & Cultuur

Kunstenares Froukje de Boer heeft Almelo met water in kaart gebracht

ALMELO - Kunstenares Froukje de Boer heeft onlangs Almelo op een speciale manier ontdekt. Met een emmer in de hand struinde ze van het ene water naar het andere water, om op een twintigtal plaatsen water te verzamelen. Dit water goot ze vervolgens in glazen 'stenen', die samen het nieuwe kunstwerk in het Kunsttorentje vormen. “Ik weet wel dat al het water in Almelo niet hetzelfde is.”

“Het idee voor mij achter het project is hoe je een plek, waar je nog nooit bent geweest, in korte tijd kan ontdekken. Ik heb in een week tijd veel van Almelo gezien”, zegt ze terwijl ze op haar stappenteller kijkt. Woensdag heeft ze meer dan 38.000 stappen gezet. “Het is best wel pittig om alles te voet te doen. Maar ik doe dat bewust. Vroeger werd ook al lopend alles in kaart gebracht. Te voet werden de straten en gebouwen ‘verzameld’, om ze op een kaart zichtbaar te maken.” 

Groene bubbels

Froukje haalde water op tweeëntwintig verschillende plekken in Almelo. “Door deze simpele handeling kom ik overal. Bij het zwembad ontmoette ik de badmeesters, bij de vissersclub werd me een kopje koffie aangeboden. Het meest toffe vind ik de gesprekken die ik dan voer met de mensen.”

En de Twentse textielstad was erg verrassend voor de in Den Bosch wonende kunstenares. “Ik had niet verwacht dat Almelo zo groen zou zijn. Zo loop je op een weg en zo sta je in het bos. Prachtig allemaal van die groene ‘bubbels’ in de stad.” 

Het waterproject heeft Froukje eerder al eens uitgevoerd in Luik. Een heel andere ervaring dan dat ze met Almelo heeft. “Luik is wat rauwer, met veel steen en weinig groen. Ik viel daar niet echt op. In Almelo zijn mensen super nieuwsgierig. Ze vragen wat ik aan het doen ben en bieden me hier en daar een kopje koffie aan.” 

Niet overal zwemmen

Het verzamelde water is per locatie in een glazen steen gegoten en daarna afgesloten. Voor het Kunsttorentje heeft Froukje zelf een kast gemaakt, waar de stenen elk ene eigen plaats hebben gekregen. Een kaart op een van de ramen geeft met vierkantjes aan waar het water vandaan komt. “Wat ik maak is best abstract en toch merk ik dat mensen zich er aan kunnen connecten. Zo zie ze bijvoorbeeld het water uit het kanaal waar ze in de zomer aan picknicken. Of het water waar ze in zwemmen.” Al weet Froukje nu al in welk Almelo’s water ze liever geen duik neemt. “Als je nu al kijkt, weet je precies waar je niet moet gaan zwemmen. Een duik in de Graven Allee zou ik zeker niet doen, die is heel groen. De kleur van de Aa valt me reuze mee.”

De kleuren van het water zullen in de loop van de tentoonstelling nog veranderen. De stenen zijn afgesloten waardoor bacteriën in het water nu de kans krijgen om de kleur en samenstelling van het water vorm te geven.

In de kleine kunsttorentjes langs het water geeft Froukje uitleg over haar project. Ze heeft speciale kaarten met uitleg gemaakt die in de torentjes geplaatst worden.

Blok aan het been

De waterverzameling is tot en met 4 december te bezichtigen. Wat er daarna met het water gebeurt? “Ik heb nog geen idee”, geeft Froukje aan. “De stenen van Luik heb ik ook nog steeds bewaard. Ik weet niet wat ik er mee aan moet. Waarschijnlijk worden de stenen uit Almelo er aan toegevoegd en dan kijk ik daarna wel verder wat ik er mee ga doen.”

Naar alle waarschijnlijkheid zal de jonge kunstenares nog wel een keer naar Almelo komen. “Ik ben fan van steden aan het water, met een beetje oud centrum.

Ik moest nu als een sneltrein door Almelo heen, terwijl ik op sommige plekken wel langer had willen blijven. Wanneer ik de volgende keer kom voor een wandeling, dan laat ik in elk geval mijn stenen thuis. Dan wil ik Almelo ontdekken zonder een blok aan mijn been.”