Uitgaan & Cultuur

Motivatie zit er weer goed in bij speeltuin Het Nieuwland

ALMELO - Speeltuin Het Nieuwland is sinds zondag 1 mei weer open. Een maand later dan gepland. Maar het had niet veel gescheeld of de speeltuin zou helemaal niet meer open gaan. Dankzij de inzet van vrijwilligers, mede ingezet door Stichting Present, kan er ook dit jaar weer volop worden gesprongen, geklauterd en gegleden van een van de opgeknapte toestellen.

Dominique Veenhof (links) heeft vrijwilligers bij Urenco ingeschakeld om Herman Appeldoorn (tweede van links) te helpen bij het opknappen van speeltuin Het Nieuwland.

“Ik was zo ontmoedigd. Ik zag alleen nog dingen die mis gingen”, begint voorzitter Herman Appeldoorn. “Er waren wat problemen met materieel en het gebouw. En we hebben een groot tekort aan vrijwilligers. De vraag was zelfs of we wel open konden gaan dit jaar. En dat terwijl deze speeltuin, de enige particuliere in Almelo, een enorm verbindend element in de wijk is.”

Vanuit jaren ’60 is de speeltuin ontstaan. “Halverwege de jaren ‘80 is het oude bestuur gestopt”, weet Herman. “Buurtbewoners waaronder mijn schoonouders hebben toen een handtekeningenactie opgezet om de speeltuin te behouden.” In 1989 kwam het speelterrein in handen van de stichting, die de buurtbewoners hebben opgezet. “Toen waren er zo’n 37 vrijwilligers. Nu hebben we er nog maar acht.” Herman Appeldoorn loopt al sinds 1994 mee. “Het zou fijn zijn als we nog wat vrijwilligers erbij hebben. Dat geeft wat meer lucht wanneer er bijvoorbeeld een kinderfeestje is. Want ook die kunnen bij ons worden gehouden, net als een familiedag.” 

Almelo had in het verleden vijf van dit soort speeltuinen, die in handen waren van een stichting of particulier. Speeltuin het Nieuwland is de laatst overgebleven. “Kinderen uit heel Almelo en er buiten weten ons te vinden. Vooral de opa’s en oma’s die in de flat in de buurt wonen zagen we regelmatig met hun kleinkinderen langs komen.”

Toegang tot de vele speeltoestellen voor peuters, kleuters en oudere kinderen is gratis. De stichting weet zijn broek op te houden door de inkomsten van zaalverhuur. “In slechte tijden hebben we wel eens entree gevraagd, maar dan bleven de kinderen weg.” Tegen een kleine vergoeding zijn er diverse versnaperingen, drinken en ijs te koop. En doordeweeks heeft de bso een onderkomen in het pand. “Als we die niet hadden gehad…”

Jaren hebben buurtbewoners en vrijwilligers gevochten voor het behoud van speeltuin het Nieuwland. Het einde was dit voorjaar bijna nabij. “Het onderhoud van de toestellen en het keuren zijn schrikbarend duur. Voor een tweedehands wipwap betaal je al snel vierduizend euro. En dan heb je niets bijzonders: een stukje staal.” 

Herman kwam in contact met wijkondersteuner Marieke Peerbolte. Zij legde de benarde situatie voor aan Dominique Veenhof, coördinator bij Stichting Present. “Het zou jammer zijn als deze speelplek verloren zou gaan. Het is zo’n bindende factor in de wijk.” Dominique belde rond en vond een partner in Urenco. Werknemers zijn drie dagen bezig geweest om allerlei klusjes uit te voeren, vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Er is een nieuwe fietsenstalling gemaakt met een nieuw fietsrek dat is geschonken door Obimex, speeltoestellen hebben een likje verf gekregen, de grond onder het luchtkussen is opgehoogd en de picknicktafels zijn in de lak gezet. De autobanden bij de entree zijn weggehaald en vervangen door planten. Dominique: “Deze komen uit de bakken in de binnenstad en zijn geschonken door GP Plants.” Ook is een moestuin aangelegd, voor stukje biodiversiteit.

Doordat vele mensen hun schouders er onder hebben gezet, kon zondag speeltuin het Nieuwland toch zijn poorten openen. Een hele opluchting voor Herman Appeldoorn. “We hebben altijd geknokt om het financieel goed te krijgen. Dankzij de sponsoring en vele hulp kunnen we gelukkig weer doorgegaan.”

Uw reactie