Uitgaan & Cultuur

Open Ateliers Herengracht

ALMELO - De ateliers aan de Herengracht in Almelo zijn op zondag 27 november weer geopend. De deelnemende kunstenaars openen hun deuren van 14.00 tot 17.00 uur. De Herengracht in de herfst is alleen al een prachtig plaatje. Geniet van de mooie omgeving, bezoek de karakteristieke ateliers en ontmoet de kunstenaars.

Rob Koenders – schilderijen en tekeningen (nr. 6-8)

Rob is de afgelopen maand bezig geweest met het afronden van zijn serie: De Veluwse beken.

Zijn nieuwe project, het uitwerken van de schetsen, die Rob gemaakt heeft in het Nationaal Park de Hoge Veluwe, rondom het Kröller-Müller Museum.

De 'eind' resultaten zijn deze middag te zien, echter deze tekeningen moeten nog geselecteerd worden. Aan de bezoekers de vraag om Rob te helpen met deze keuze.

Ook is de Koenders Kunst Kalender 2023 weer te koop en direct mee te nemen. Tip voor een schitterend sinterklaas of kerstcadeau.

Frieda Waanders – beelden in natuursteen en brons (nr. 18-20)

Binnen een abstracte dan wel een gestileerde vormgeving zoekt Frieda de balans tussen materiaal en vorm, waarin beide aspecten tot hun recht komen en elkaar versterken. Ze prikkelt graag de verbeelding door te spelen met schijnbare eenvoud en verrassend perspectief. Haar beelden zijn van natuursteen en brons, met als specialisatie marmerbewerking. In het atelier van Frieda is divers werk in uitvoering te zien. In de naastgelegen expositieruimte zijn een aantal van haar beelden te bezichtigen en ook te koop. Ook kleinere objecten, leuk als uniek cadeau voor de decembermaand.

In de expositieruimte zijn ook de bijzondere foto’s te bewonderen van Rob ten Tusscher uit Almelo. Rob is al sinds midden jaren 70 actief binnen de fotografie en het plezier om in iedere situatie te fotograferen is nog steeds aanwezig.

Hoewel in de loop der jaren vele onderwerpen en technieken de revue passeerden met als hoofdthema’s straatfotografie en geënsceneerde fotografie is nu gekozen voor geënsceneerd werk. Soms vooraf andere keren in de nabewerking toegepast.

Marthijn de Rooy – schilderijen (nr. 22)

In zijn schilderijen, voornamelijk onherkenbaar gemaakte portretten is hij op zoek naar vorm en emotie. Door middel van expressief verf gebruik probeert hij de personages te strippen van hun identiteit en ego en terug te brengen naar hun ware essentie.

Elsa Snijder – schilderijen, foto’s en teksten (nr. 24)

Elsa laat zich voor het maken van haar kleurige, impressionistische schilderijen, inspireren haar fantasie en door de natuur.

In het discipline Fotografie houdt zij zich bezig met het doorlopend thema ”Reborn Beauty’s’. Hiervoor modelleert ze kleine stillevens van uiteenlopende restmaterialen. Afgedankte voorwerpen mogen even schitteren, verwerven nieuw bestaansrecht.

Tevens werkt zij met Beeld en Tekst, combinaties van foto’s en teksten die elkaar versterken. Verzameld in poëtische fotoboekjes verbeelden zij de schoonheid van alledag.

Riet de Bruin, gastkunstenares

Zij maakt kleurige glasobjecten en vertelt hierover:

‘’Ik wil in mijn werk overbrengen welke prachtige mogelijkheden glas biedt, onder meer door er ruimtelijk mee te werken. De kleuren van glas veranderen in de loop van de dag, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ik vind het fijn, om met dit weerbarstige materiaal, abstracte vormen, mensfiguren en ander figuratief werk te kunnen snijden en tot een eenheid te smelten. Glas maakt mij vrolijk en daagt me uit! Het weerbarstige materiaal blijft me boeien en nodigt uit tot experimenteren!‘’ Riet is deze middag in het atelier van Elsa aanwezig en vertelt je graag meer over haar manier van werken.

Ook op 11 december tijdens de Doelen Kerstmarkt zijn de ateliers aan de Herengracht open

Als gastkunstenaar op 11 december bij Rob Koenders, Esther Dieltjes, een introverte dagdromer en groenliefhebber. “De natuur is dan ook het belangrijkste uitgangspunt van mijn kleine en diverse creaties. Ik houd ervan om teruggetrokken in mijn atelier een verstilde wereld te scheppen die losstaat van de hectiek van het alledaagse leven.”

Het werk van gastkunstenaars Rob ten Tusscher en Riet de Bruin zijn die middag nog te bewonderen. Meer informatie is te lezen op www.kunstenaarsalmelo.nl Ook geopend deze middag: Kunsthal Hof 88 met expo Recent Afgestudeerden van 13.30 tot 17.00 uur en de Grote Kerk met tentoonstelling Henk Blokhuis van 13.00 tot 16.00 uur.