Uitgaan & Cultuur

Oude haven komt tot leven met expositie in Huis van Katoen en Nu

ALMELO – In Het Huis van Katoen komt deze zomer een expositie over de oude haven van Almelo. Het expositiehuis heeft al enkele werken in zijn bezit, maar roept voor verdere invulling van de tentoonstelling de hulp in van de Almelose bevolking. “Via het stadsmuseum hopen we nog aan schilderijen van de oude haven te komen. Van de inwoners hopen we nog meer foto’s, prenten en tekeningen in bruikleen te ontvangen”, zegt coördinator Gerard Hammink.

Het Huis van Katoen en Nu ligt volgens Hammink op de beste plek van Almelo: recht tegenover de nieuw te bouwen haven. “We hebben straks een prachtig uitzicht.” Met de aanleg van de haven voor de deur wordt de hele zomer uitgepakt met een tentoonstelling over de haven toen en nu.

Botenliefhebber en vrijwilliger Coen ten Heggeler heef samen met Hammink al een opzet voor het draaiboek gemaakt. Want het blijft niet alleen bij het bekijken van (oude) prenten en schilderijen. “Er komen ook boten, klein en groot. Met daarbij de juiste aankleding.” Hammink voegt toe: “We willen in die maanden allerlei activiteiten organiseren die gekoppeld zijn aan de haven en water. Zelf hebben we al enkele ideeën, maar als inwoners nog suggesties hebben, dan horen we dat graag!”

Daar in het kleine café
Zo zal een Shanti Koor de opening verrichten, komt er een modeshow met badmode van toen (begin 1900) en nu, de bedoeling is dat een modelbotenclub diverse binnenvaartschepen zal vertonen en er zijn ook activiteiten voor kinderen. Coen: “En er komt een klein café aan de haven, natuurlijk. Met muziek. Dan kan je, omgeven in de sfeer van de oude Almelose haven, de nieuwe haven zien ontstaan.”
Een ander idee is om vanaf het expositiehuis rondleidingen te verzorgen op de bouwplaats. 

Schuitje varen
Wanneer de bouw van de nieuwe haven volgens planning verloopt, zal het project in november klaar moeten zijn. Coen wil dan vanaf december onder meer rondvaarten verzorgen met de Kagenaar, een vrachtscheepje uit het Westland. “Ik heb het historische vrachtscheepje op de kop getikt en ben bezig om dat te verbouwen tot een bed and breakfast. Wat zou dat toch mooi zijn, voor een super romantische overnachting, in de Almelose haven, bij mooi weer onder de sterrenhemel...”, mijmert hij al. 

Mochten lezers nog materialen hebben die te maken hebben met de oude of nieuwe haven en dit voor de expositie in bruikleen te willen afstaan, dan kunnen zij tijdens de openingsuren contact opnemen met het Huis van Katoen en Nu, tel. 433 561. Alle artikelen worden geregistreerd, zodat het netjes terugkomt bij de rechtmatige eigenaar.