Uitgaan & Cultuur

Rijk verleden schoonmaakbedrijf Asito te bewonderen in vele mooie verhalen en foto’s

ALMELO - Asito is al zeventig jaar verbonden met Almelo. In het Huis van Katoen en Nu is een tentoonstelling ingericht over het Almelose schoonmaakbedrijf. Eigenaar Monique van Riemsdijk opende vorige week vrijdag de tentoonstelling door de dobbelsteen op de speltafel te werpen.

Aan de hand van talloze foto’s, boeken, apparaten en relikwieën wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van Asito. In 1952 geleden richtte Joop van Riemsdijk Asito op:  Alle Stof In Twente Opruimen. De naam moest bekend klinken en bovenaan in het telefoonboek staan. De enige concurrent op dat moment was Cemsto. Nu, 70 jaar later, is Asito uitgegroeid tot een van de grootste en meest toonaangevende schoonmaakbedrijven van Nederland met meer dan 10.000 medewerkers en verschillende locaties. Het hoofdkantoor staat naast het Heracles-stadion, Erve Asito. Naast Almelo zit Asito onder meer ook in Utrecht, Amsterdam, Eindhoven en op Schiphol.

Het Almelose schoonmaakbedrijf is nog steeds een familiebedrijf, met de dochter van de oprichter Monique van Riemsdijk aan het roer.

Bezoekers van het Huis van Katoen en Nu worden getrakteerd op de vele mooie verhalen die in een 70 jaar oud bedrijf ontstaan. Midden in de expositieruimte ligt een stapel Perzische tapijten, afkomstig uit een hotel dat de rekening van Asito niet kon betalen. Ze kunnen met Joop van Riemsdijk op de foto of in de Asito heteluchtballon stappen. En wat dacht je van de bijzondere apparaten die door de jaren heen zijn gebruikt? En vooral: zie welke bijzondere mensen door de jaren heen het belangrijke schoonmaakwerk hebben gedaan en nog steeds doen.

De expositie werd vrijdag na een welkomstwoord door Gerrit van Woudenbergh, voorzitter van het huis van Katoen en Nu, en Sander Haas van Asito geopend door Monique van Riemsdijk. Op de grote speeltafel waarop het Asitospel is afgebeeld wierp zij de eerste dobbelsteen. Alle bezoekers kregen bij vertrek een miniatuur uitgave van het Asitospel mee naar huis.