Uitgaan & Cultuur

Schenking Coster schilderij aan Stedelijk Museum Almelo

ALMELO - Het Stedelijk Museum Almelo is een schilderij uit 1905 van de Almelose schilder Jan Herman Coster rijker. Ellen van der Veer heeft het deze week aan het museum geschonken, nadat haar familie het schilderij negentig jaar in bezit heeft gehad.

Van der Veer vertelt dat haar grootvader, D. Eshuis van het gelijknamige aannemersbedrijf aan de Boddenstraat, het schilderij begin jaren dertig op een veiling heeft gekocht. “Hij wilde dit schilderij per se hebben. Hij had al een paar keer misgegrepen, maar uiteindelijk heeft hij het met flink bieden in zijn bezit gekregen.”

Van der Veers ouders erfden het schilderij in 2000 en twintig jaar later erfde zij het weer van haar ouders. Ze wist dat haar moeder, mevrouw G.W. Eshuis-Pezy, het schilderij na haar overlijden graag aan het Stedelijk Museum wilde schenken. “Maar ik heb het nog een paar jaar gekoesterd, voor ik het definitief aan het museum overhandigde. Vooral omdat het al zo lang in de familie Eshuis is geweest. Ik weet zeker dat dit schilderij van de bekende Almelose schilder Coster nu op de juiste plek is.”

Na zo’n negentig jaar familiebezit is het nu dus eigendom van het Stedelijk Museum, dat er erg blij mee is en dankbaar voor de schenking. Dat brengt het totaal aan Coster-werken in het museum op 27. Voornamelijk olieverven, aquarellen, maar ook een paar kleine items op ansicht- en visitekaartformaat en een schetsboekje met verschillende tekeningen. Het schilderij dat verrast door zijn prachtige sfeer en gedetailleerdheid, heeft een vaste plek in het museum gekregen. Het formaat van 70 bij 87 is bijzonder voor het oeuvre van Coster, die meestal kleinere werken schilderde.

De nieuwste aanwinst stelt een zicht op Almelo voor. Op de achtergrond is de toren van de rooms-katholieke kerk te zien. Toen grootvader Eshuis het schilderij kocht, was de schilder ervan, in 1846 in Almelo geboren, al ruim tien jaar dood. Coster kreeg tekenlessen van Hendrik Valkenburg en vertrok in 1870 naar Amsterdam waar hij van 1873 tot 1874 een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten volgde.

Na terugkeer in Almelo ging hij als tekenleraar aan de slag. Daarnaast tekende en schilderde hij Twentse landschappen zoals de Kroeseboom in Fleringen en het landschap rond de Dinkel. Maar ook zijn van hem stillevens en portretten bekend.

Nog tijdens zijn leven waren diverse werken van Coster op tentoonstellingen in onder meer Den Haag en Amsterdam te zien. Ook het Stedelijk Museum Almelo had een expositie van Costers werken, ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdag in 2020.

Het Coster schilderij is te zien in Stedelijk Museum Almelo, Prinsenstraat 13 Almelo. Het museum is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op www.stedelijkmuseumalmelo.nl

Uw reactie