Uitgaan & Cultuur

Schrijfster Annet Jacobs genomineerd voor Tina Boek van het Jaar Award

ALMELO - Annet Jacobs is met haar boek TikTokChallenge genomineerd voor de Tina Boek van het Jaar Award. Samen met 19 andere boeken is het boek van de Almelose kinderboekenschrijfster een van de kanshebbers. 

Annet Jacobs met haar boek TikTokChallenge, dat genomineerd is voor Tina Boek van het Jaar Award.

Het boek over TikTok verscheen vorig jaar. Om zich goed in het medium te verdiepen, heeft Annet dagenlang op TikTok gedwaald. Van recepten tot dansjes. Heel veel filmpjes passeerden de revue. “Daar moest ik mij dus helemaal in verdiepen. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels een ervaren TikTok-kijker ben. Ongemerkt zat ik bijna een hele dag te kijken. ‘Nog eentje’ zei ik dan tegen mezelf. Maar daarna kwam ik dan nog weer een leuk filmpje tegen. En zo zat ik, voor ik het door had, zo nog een uur filmpjes te kijken. Maar ik heb zelf geen filmpje gemaakt, daar ben ik niet zo goed in”, liet ze eerder al weten.

Creatieve challenges

De filmpjes hebben Annet geïnspireerd voor het schrijven van het boek. “Vooral de dans TikTokjes. Al die families doen die dansjes na.”

'De TikTok challenge' gaat over Nova. Zij mag van haar moeder niet op TikTok. Maar dan doet haar hele klas, zelfs meester Jaap, mee aan een TikTok-wedstrijd vol nieuwe challenges. Met Nova’s hulp maken ze de ene na de andere geweldige TikTok. Ze doet stiekem mee met een gevonden telefoon en een geleende naam: die van haar buurjongen Dax. Haar TikToks zijn een groot succes. En zolang niemand weet wie DaXtotheMaX echt is, is er geen probleem. Toch? “Door voor het boek steeds een nieuwe challenge te verzinnen, kwam ik erachter dat TikTok ook wel heel creatief is. Het zet kinderen in beweging en dat is supergoed in deze tijd. Je moet toch bewegen.”

TikTok vervolg

Voor de echte fans is er twee weken geleden een vervolg verschenen op het boek TikTokChallenge: De TikTok Hack. De vriendin van Nova, Yin, maakt acrodansjes op TikTok en deze krijgen steeds meer likes. Met dank aan Nova, die stiekem en als een echte pro Yins TikToks in elkaar zet. Hoewel Nova zelf niet op TikTok mag, weet ze supergoed gebruik te maken van grappige trucjes, speciale effecten en filters. Dan wordt Yins account gehackt. Er verschijnen TikToks waarin Yins vrienden voor gek worden gezet. Die pesterige TikToks worden stuk voor stuk een hit en zorgen voor superveel extra likes, views en volgers.

Wie de boeken nog niet heeft gelezen en een voorproefje wil, Annet heeft voor het MEIDEN-zomerdoeboek een exclusief TikTokverhaal geschreven.

Stemmen

Voor de Tina Boek van het Jaar Award kan tot en met 27 juli een stem worden uitgebracht via www.tina.nl/tina-awards-boek-van-het-jaar. De winnaar wordt op 17 september, tijdens het Tina Festival, bekendgemaakt. Je mag meer dan een favoriet doorgeven. Annet moet het opnemen tegen onder andere ‘Dolfje Weerwolfje: maanrovers’, ‘Heartstopper’, ‘Dagboek van een Muts: op tourNEE’ en ‘De magische halsband’ van vloggers Rutger en Thomas.