Uitgaan & Cultuur

Tentoonstelling over tatoeages in Kunsthal Hof 88

’The story of my lines’

ALMELO - In Kunsthal Hof 88 is drie weken lang de fototentoonstelling The story of my lines te zien. Tijdens deze bijzondere tentoonstelling zijn grootafdrukken van meer dan 25 modellen te zien, waarbij de tattookunst centraal staat. Het is weer eens wat anders dan een schilderij. En dat is precies wat Stichting Indigo wilde. “Ontwikkelingen die je maatschappelijk ziet, willen we ook laten terugkomen in de Kunsthal. Onze exposities zijn niet alleen voor ouderen. Om meer jongeren en jongvolwassenen te trekken, zijn we gaan kijken wat mooie onderwerpen zijn die hen bezighoudt”, vertelt voorzitter Rita Bergsma.

Tatoeages zijn er in vele soorten en maten en mensen laten ze om uiteenlopende redenen zetten. “Het NRC heeft er vorig jaar een mooi artikel aan gewijd. Daarin stond dat een derde van de mensen onder de 40 een of meerdere tatoeages heeft. Dat heeft ons aan het denken gezet. Het is een mooi onderwerp dat we kunnen laten zien, maar wel op esthetische wijze.”

Verschillende stijlen

Fotograaf Rob Nijhuis werd benaderd. Twee jaar geleden exposeerde hij foto’s van vrouwen met een onvolkomenheid aan hun gezicht. Ook werden geregistreerde tattooshops gevraagd mee te werken aan deze expositie. De vier tattooartiesten Wesley van Zwart Bloed Enschede, Gerrit van Sailors & Crooks Almelo, Robin van Zwart Bloed Enschede en Eelco van 71Tattoos Enschede hebben modellen aangeleverd die door Nijhuis zijn gefotografeerd. Wesley Kempees staat bekend om zijn unieke black & grey stijl waarbij vaak urban invloeden te herkennen zijn. Zijn collega Robin Sapuletej is daarentegen gespecialiseerd in blackwork, geometrische tattoostijlen en Maori-Polinesian. Gerrit Grootenhaar is niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten bekend om zijn realistische en veelal kleurrijke kunstwerken, waar Eelco zich heeft toegelegd op het tatoeëren van portretten.

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn ruim 25 modellen met uiteenlopende tatoeages gefotografeerd waarbij de foto’s op grootformaat van 1 bij 1 meter zijn afgedrukt. Rita: “Rug, arm, been. Op verschillende lichaamsdelen zijn de tatoeages te zien. En de modellen zijn van verschillende leeftijden, jong en oud.” Van zestien detailfoto’s is een collage gemaakt. Het resultaat is van zondag 26 maart tot en met 16 april te zien in Kunsthal Hof 88.

Demonstraties

Naast de fototentoonstelling zal er een historisch overzicht in vorm van een tijdlijn over de geschiedenis van de tattookunst aanwezig zijn en is er één ruimte binnen Kunsthal Hof 88 geheel ingericht als tattooshop zodat de bezoekers alle ins en outs van de tattookunst kunnen ervaren. Er zijn promofilmpjes van de tattookunstenaars te zien, opgenomen in de ruimtes waar ze werken. Ook organiseert Kunsthal Hof 88 meerdere activiteiten rondom de tattoo fototentoonstelling. Een tattoo artist geeft zondag 2 april om 14.00 uur een demonstratie op varkenshuid, op zondag 9 april wordt er live een tatoeage gezet.