Uitgaan & Cultuur

Tweede prijs voor Grote Bavenkelsboekenboom

ALMELO / BORNERBROEK - De grote Bavenkelsboekenboom in Bornerbroek heeft zaterdag de tweede prijs gewonnen in de Kern met Pit prijsvraag 2021. De bekendmaking vond ook dit jaar digitaal plaats. 

In de Zuidelijke groene long van Almelo ligt, grenzend aan het Nijreesbos en de Doorbraak, een prachtige picknickplaats. Bij dit rustpunt, centraal gelegen langs mooie nostalgische wandelpaden en fietsroutes, staat een boom vol verhalen: De Grote Bavenkelsboekenboom. Van een 200 jaar oude eik werd een duurzame boekenboom gemaakt, die beter in het natuurlijke landschap past dan het boekenkastje dat er sinds 2014 stond. Elke boekliefhebber mag gratis een boek uit de Grote Bavenkelsboekenboom meenemen.

Op vrijdag 17 december werd de Grote Bavenkelsboekenboom officieel geopend door dorpswethouder Eugène van Mierlo. En nu dus winnaar van de tweede prijs. Het project Samen Sterk Luttenberg won de eerste prijs voor Overijssel.

Er waren 20 geslaagde projecten vanuit heel Overijssel. Vanuit de gemeente Almelo ging het om vier projecten: de grote Bavenkelsboekenboom, nieuwe dojo (judoruimte) van Judo Almelo, schoolplein Wierdensehoek (basisschool de Zegge) en de hondenplek Nieuwstraat/Rohofstraat. Voor iedereen was er een prachtig predikaat en 1000 euro.

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Als het lukt om binnen een jaar het project te realiseren, ontvang je het predicaat Kern met Pit én 1.000 euro. Zo zijn er sinds de start van Kern met Pit, bijna 45 jaar geleden, duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij.