Uitgaan & Cultuur

Twentse Lente biedt talent weer podium waar Almelo volop van heeft genoten

ALMELO – Drie dagen lang liet (nieuw) talent van zich horen en zien op vier verschillende podia in de Almelose binnenstad. Voor de zevende keer werd het Twentse Lente Festival gehouden, met dit keer de 'Grootste Kroeg van Almelo' op de Koornmarkt. Zondagochtend stond ‘Kunst in het park’ op de agenda.

De organisatie is met zo’n tien personen het hele jaar bezig om alle bands, optredens en podia te regelen. Daarnaast waren het afgelopen weekend zo’n zestig vrijwilligers op de been om het feest in goede banen te leiden.

“Onze doelstelling was om een groots evenement in Almelo neer te zetten en nieuw talent een podium te bieden. Ilse de Lange is hier toch ook ooit begonnen”, geeft Jeffrey Hinnen, voorzitter van het festival, aan. En dat is wel gelukt. Was er toen slechts een avond, de vrijdag, muziek te horen, twee jaar later werd de zaterdag aan het programma toegevoegd met een pleinconcert en picknick in het park. “We bieden nu een heel weekend gratis vertier.”

Vorig jaar is het programma breder getrokken, door ‘Kunst in het park’ toe te voegen. “Wat is er mooier dan Het Kolkje? Een idyllische omgeving om diverse kunstvormen te tonen. Vorig jaar was het niet meteen een groot succes. Dit jaar hebben we vooraf meer aandacht aan kunst in het park besteed. Dat trekt vaak wel een ander publiek dan dat wat in de avond komt.”

Het zijn niet de grootste namen van Nederland die afgelopen weekend op de podia waren te vinden. “Dan is het niet te financieren voor ons. Maar het moet goed zijn en aansprekend. De sfeer is belangrijker.” En die zat er zeker in. Op het Amaliaplein werd bijgeklets en af en toe een dansje gemaakt, het jongere publiek was vooral te vinden op De Koornmarkt, waar de grootste kroeg van Almelo was te vinden. Bier, barbecue en blues waren op het Schokland te vinden. Zaterdagavond zat het terras goed vol op het plein voor de Oude Sociëteit. Veelal bezoekers rond de veertig jaar en ouder genoten van een drankje en de muziek van eind vorige eeuw.

Twentse Lente heeft inmiddels een vast weekend op de Almelose agenda veroverd: altijd het laatste weekend van mei, ongeacht de feestdagen. Hinnen: “We willen als de reünie van Almelo worden gezien. Dat oud-Almeloërs zich weer tot de stad aangetrokken voelen en voor dit weekend weer terug naar de stad komen. Met de Twentse Lente zetten we Almelo op de kaart: het is fantastisch om te werken, te wonen en te recreëren. Laat die oud-Tukkers volgend jaar ook maar weer terugkomen.”