Uitgaan & Cultuur

Uniek materiaal van bevrijding Almelo in heropend Stadsmuseum

ALMELO – De deuren van Stadsmuseum Almelo zijn weer geopend, met de expositie ‘75 Jaar Almelo Vrij’. De tentoonstelling, met niet eerder vertoonde filmbeelden van de bevrijding van Almelo, zou op 21 maart worden geopend. Corona gooide roet in het eten. De expositie is, na reservering, tot 23 augustus te zien.

Een van de bevrijdingsfoto’s uit het grote archief van archivaris Peter Leeuwen.

Vorig jaar zijn unieke beelden opgedoken in het Stadmuseum die weergeven wat de bevrijding in Almelo zoal inhield. Archivaris Peter Leeuwen is bezig met twee grote presentaties van drie bij zes meter, om de expositie nog meer luister bij te zetten.    

 

“We zijn in ons archief gedoken en kwamen verrassende beelden tegen die wellicht niet veel Almeloërs gezien hebben”, geeft Sigrid Ivo directeur van het Stadsmuseum Almelo aan. “Unieke beelden van de bevrijding van Almelo. Ons depot herontdekt. We hadden het wel in huis zonder het te weten.” Alles gedigitaliseerd en is nu dus klaar voor presentatie aan de Almeloërs.

 

Stamkaarten

Een van de attributen die te zien zijn, zijn de distributie stamkaarten van Aaltje Meijer-Kuik. Op de dagen dat Almelo werd bevrijd, 4 en 5 april, werd er op verschillende plekken in de stad nog zwaar gevochten. Op 5 april 1945 was de 28-jarige Aaltje Meijer-Kuik, moeder van een gezin van zes kinderen, onderweg van haar huis in de Lijsterstraat (tegenwoordig de J.B. Van Lochemstraat) om melk te halen bij een boerderij aan de Koedijk. Hoewel het gebied al in Canadese handen was, werd er door de Duitsers nog flink geschoten. Plotseling, precies op de hoek van de Koedijk en de Bornerbroeksestraat, bij Café Stegehuis, werd Aaltje Meijer-Kuik dodelijk getroffen door een Duitse granaat. De granaatscherf vloog dwars door haar stamkaarten heen. Haar kleinkinderen hebben de kaarten nog steeds in hun bezit en in bruikleen gegeven voor de expositie.

 

Dagboek

Ook het dagboek van de toen 11-jarige Almelose Henriette Gorter ligt in het Stadsmuseum. Ze woonde aan de Schimmelpenninckstraat, op de hoek van de Egbert ten Catelaan. In dit deel van Almelo werd op 4 april nog hevig gevochten door de Duitsers en Canadezen. De familie Gorter heeft op 4 april een dag en nacht in de schuilkelder doorgebracht. Hun huis is toen beschadigd geraakt. Een scherf van de granaat die in hun tuin terecht is gekomen, heeft Henriette in haar dagboek geplakt.

 

Uniek materiaal

Peter Leeuwen heeft een presentatie gemaakt voor op de achtergrond. Een collage van drie bij zes meter. “Een fotomontage van de jaren ‘40-’45. Alle foto’s zijn ingekleurd, zodat je dan een geheel krijgt. Boven zie je vliegtuigen: Amerikanen en Engelsen en een V1.” Ook is er een overzicht van drie bij zes meter waarop de inval van de Canadezen op 4 april 1945 te volgen is. “De Canadezen komen Almelo binnen en dan laat ik je per uur zien hoe ze Almelo binnen kwamen, met foto’s, een kaart en een tijdslijn.”

 

Reserveren

Vanwege de RIVM-richtlijnen dienen bezoekers te reserveren. Voor reservering: 0546-816071 of www.stadsmuseumalmelo.nl. Er mogen niet meer dan dertig personen tegelijk in het museum zijn.