Uitgaan & Cultuur

Valentijnprijs en schrijversprijs voor beste romantisch verhaal komen terug

ALMELO - De Almelose feel-good schrijfster Kirstin Rozema brengt samen met Han Peeters de Valentijnprijs en schrijfwedstrijd terug. Het tweetal roept schrijvers uit heel Nederland hun romantische verhaal rond het thema ‘lentekriebels’ in te sturen. Tijdens een feest op 14 mei 2022 worden de winnaars bekendgemaakt. 

Han Peeters en Kirstin Rozema willen schrijvers van romantische verhalen in het zonnetje zetten met de Valentijnprijs.

De geboren en getogen Almelose schrijft al van kinds af aan. Kleine verhaaltjes, opstellen voor school, maar ook grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. “Het was vooral los gefröbel, waar niet echt iets uit is gekomen.” Inmiddels heeft ze 24 kinderboeken, diverse romans en misdaadromans op haar naam staan.

Twee jaar geleden is voor het laatst de Valentijnsprijs uitgereikt. Kort daarna is het genootschap, dat de prijs uitreikt, opgeheven. Het genootschap had als doel romantische feelgood boeken, waaronder familie- en streekromans, maar ook historische romans meer onder de aandacht te brengen. “Het is zo ontzettend leuk. Tijdens de uitreiking zie en spreek je andere schrijvers. En er komt steeds meer jong talent bij. En die willen we graag weer een podium bieden”, geeft Kirstin aan. Zo heeft Tamara Haagmans in 2017 de prijs gewonnen. “Zij is echt doorgebroken en schrijft nu bij grote uitgevers. En daar doen we het voor. Er zit nog genoeg verborgen schrijftalent in Nederland.”

Kirstin en Han besloten daarom de Valentijnprijs opnieuw op te zetten. Op Facebook werden andere schrijvers al voorbereid door het opzetten van een pagina met een daarbij behorend nieuw logo. Dat is geïnspireerd op het beeldje gemaakt door kunstenares Yvonne Tellemans. “Een logo, dat lijkt op de sculptuur van het oude genootschap, maar toch een nieuw pad aanduidt.” De eerste uitgevers hebben titels aangemeld voor de boekenlijst. De winnaar ontvangt naast het beeld ook nog eens 500 euro. 

Schrijversprijs

Naast de Valentijnprijs is er een schrijversprijs. Hier kan iedereen aan deelnemen. Het verhaal moet tussen de duizend en vijfduizend woorden zijn en rond het thema ‘lentekriebels’ geschreven worden. “Het is de eerste keer dat we een thema verbinden aan deze wedstrijd.” De hoofdprijs is 250 euro, een boekcontract en volledige begeleiding. Daarnaast worden de beste verhalen, een stuk of tien, samengebracht in een verhalenbundel. Deze zal verschijnen als fysiek boek, e-boek en luisterboek. “Met Ellen Lamberts van bibliotheek Almelo willen we kijken of we Almelose schrijvers ook nog in het zonnetje kunnen zetten.”

Deelname gebeurt anoniem. De jury bestaat uit auteurs en redacteurs. De 6-koppige jury krijgt de verhalen onder een pseudoniem te lezen. Elke schrijver ontvangt een juryrapport met feedback over het verhaal. “Dat gebeurt op een positieve manier, zodat mensen ook door durven te gaan met schrijven.”

Schrijvers die mee willen doen kunnen het reglement bij Kirstin opvragen. Deelname kost 10 euro. Hiervoor ontvangen zij een juryrapport en gratis toegang tot het feest op 14 mei. Informatie is aan te vragen via info@kirstinschrijft.nl.

Verhalen kunnen tot en met oudejaarsavond worden ingezonden. Kirstin heeft inmiddels diverse middelbare scholen en het ROC aangeschreven, om zo jong talent te benaderen. “De laatste keer hadden we zo’n 60 verhalen. We hopen nu op veel meer.”