Uitgaan & Cultuur

’Van katoen en water’
Een schitterend theaterspektakel

Veel werk is er verschenen over de geschiedschrijving van Almelo. Zonder meer interessant is: 'Leven aan de rand van de republiek' van C. Trompetter, 'Van boerenland tot stadsrand' van G.J. Eshuis en zeker ook 'In en om Almelo' van de Tubbergse domineeszoon mr. R.E. Hattink. Maar op dit moment wordt de historie van Almelo belicht door het theaterspektakel 'Van Katoen en Water'.

Foto: www.vankatoenenwater.nl

Onlangs was ik te gast bij deze avondvullende voorstelling op het Indiëterrein in Almelo. 'Van Katoen en Water' vertelt het verhaal van 600 jaar Almelo, met als achtergronddecor de oude fabriekshal. De glansrijke hoofdrol wordt gespeeld door de voormalige stadsarchivaris Bertus (Laus Steenbeeke) die met zijn rijke fantasie de geschiedenis van Almelo doorleeft.

Bertus is ongeneeslijk ziek, slijt zijn dagen in een verzorgingstehuis en dwaalt door zijn gedachten. Maar omdat hij als oud-archivaris alles weet over Almelo, verweeft de historie van de stad zich met zijn eigen verleden. Uit de waargebeurde lokale geschiedenisverhalen die hij vertelt, krijgen bezoekers steeds meer te zien over zijn relatie met zijn te vroeg gestorven vrouw Soofie. En zoals hij in zijn hoofd door de verschillende tijdsgewrichten kan dwalen, zo hoopt Bertus in zijn sterven zijn vrouw weer te ontmoeten en het ‘goed te maken’.

'Van Katoen en Water' gaat over noaberschap, recht en onrecht en van huisnijverheid tot stoommachines. Maar ook van bezettingen door Spanjaarden, Fransen en Pruisen etc. Maar bovenal vertelt het de geschiedenis van een grote liefde. Het is een komische en ontroerende theatervoorstelling over vallen en elkaar weer helpen opstaan. Want net als bij 'Van Katoen en Nu' en 'Het Verzet Kraakt', ligt ook bij deze stadsmusical de focus vooral op het community-aspect. De geschiedenis van de stad is immers een geschiedenis van mensen. 'Van Katoen en Water' is een project waarbij mensen met verschillende achtergronden met elkaar worden verbonden en hun vaardigheden ontwikkelen.

Het is ronduit genieten. Zowel van het diner (met ruim 700 mensen in de oude fabriekshal) als van het theaterspektakel. Een schitterende uitvoering, met prachtige koorzang en een sfeervolle belichting. Niet alleen hulde aan de theaterproducent Gerard Cornelisse en scriptschrijver Laurens ten Den, maar aan alle betrokkenen. En niet in het minst aan Renée de Gruijl, de verpleegster van Bertus die met haar stem de sterren van de hemel zingt.

De looptijd van de voorstellingen is gepland tot 17 september a.s. en kaarten (ook zonder deelname aan het driegangenmenu) kunnen besteld worden via het Theaterhotel Almelo of www.vankatoenenwater.nl

Martin Paus