Uitgaan & Cultuur

Zippora Meijer geeft de Almelose binnenstad meer kleur

ALMELO - Je kan er bijna niet omheen: de kleurrijke etalage van het pand aan de Grotestraat 37, naast Talamini ijssalon. Op het raam staat, omgeven door bloemen en smileys, ‘kunst kleurt je leven’. Kunstenares Zippora Meijer heeft er sinds kort haar galerie gevestigd. 

Zippora Meijer

Wie binnenstapt wordt omgeven door sieraden, tassen, bustes en kleding die door deze Nederlandse beeldend kunstenaar van de nodige kleuren is voorzien. Aan de wanden hangen grote doeken van de bekende Nederlandse schilder Peter Klashorst. “Ik zit op een geweldige plek hier. Mensen hebben behoefte aan kleur en kunst. Het kleurt letterlijk je leven. Ik heb al veel leuke reacties ontvangen”, begint Zippora, die nog niet veel vaker in Almelo was geweest. “Kunst moet voor iedereen bereikbaar zijn en dat kan heel goed zo in de binnenstad.” Eerder had ze al een tijdelijke galerie in het centrum van onder meer Doesburg en Zeist. “De huur hield ineens op, dus ik was op zoek naar een ander pand. En zo ben ik hier neergestreken.”

Artistieke duizendpoot

Zippora maakt schilderijen, sculpturen, sieraden, tassen en kleding. Zelfs meubelstukken behoren tot haar repertoire. Meijer is al even selectief in de keuze van haar materialen. Onverwachte combinaties van materialen zijn typerend voor haar stijl en haar lust tot experimenten. Sinds het begin van de jaren ’90 timmert deze artistieke duizendpoot aan de weg. “Kunst maken is voor mij een levensbehoefte. Dat kun je ook niet aanlerend, die flow is er altijd wel. De Vrije Academie heeft me wel verder op weg geholpen.”

Ze werd in 1961 geboren in een groot gezin. Veel persoonlijke aandacht kreeg ze in die setting niet en dat is een van de aspecten die haar gevormd hebben. Als kind was ze al bezig met diverse patronen en materialen. “Ik ben veel alleen geweest en zag steeds verschillende patronen in onder meer behang. Dat inspireerde me. Ik ben altijd heel eigenwijs geweest in het gebruik van kleuren. In de jaren ‘90 had je veel aardetinten, maar ik gebruikte fluor en neo. ‘Daar komt ze weer met die felle kleuren’, kreeg ik vaak te horen. Maar ik heb doorgezet en nu maak ik heel veel mensen er blij mee.”

Peter Klashorst

Haar werk is te herkennen aan de sprekende kleuren op een doorgaans donkere ondergrond. Centrale thema’s in haar werk zijn liefde en de kracht van vrouwen. Ze kan zich echter niet toeleggen op slechts één kunstvorm. “Dat vind ik te saai. Mijn schilderijen hebben ook allemaal diverse stijlen. Ik ben heel complex in mijn hoofd.”

Ze is trots op de samenwerking met Peter Klashorst. “Dit is echt uniek! Zijn werk heb ik geadoreerd. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en contact met hem opgenomen. In zijn galerie in Spuistraat mocht ik bij hem exposeren. En ik ben bij hem in Amersfoort geweest, daar hebben we samen geschilderd. Dat we nu samen exposeren is voor mij ultiem. Er hangen werken uit zijn oude periode, maar ook uit de nieuwe periode.”En het werkt goed, want in de afgelopen twee weken zijn er al meerdere werken verkocht, waaronder het grote doek All American Family en de Picasso serie. 

Nieuwe expositie

De gezamenlijke expositie is tot en met 3 juli te bezichtigen. Daarna neemt Zippora een week vrij om zich op te laden voor nieuwe inspiratie. Een tweede expositie in haar tijdelijke Almelose galerie staat in elk geval al wel vast: de moeder en zoon-show. Ze gaat dan samen met haar zoon Gino Sahanaja, ook beeldend kunstenaar, het pand vullen met diverse werken. En als het aan Zippora ligt, wordt Almelo nog langer gekleurd met haar werken. “Ik blijf hier zitten zolang er geen andere huurder is.”

De galerie van Zippora is elke dinsdag, vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Ook op diverse andere dagen, zoals koopzondagen, zal de galerie geregeld open zijn.

Reacties

Ik ben Héél tevreden met de Galerie van Zippora  Meijer, zeker als achterbuurvrouw ????

Al het Goede met alle Kleurrijke en Bizondere objecten ????????????????????

Ik ben Blij dat je er bent en Kleur brengt in Onze Grotestraat 37 ????

Laura Eeftink