Algemeen

Al tachtig jaar leven in vrijheid

ALMELO - Er is door de stichting in Vrijheid  Herdenken Almelo heel hard gewerkt om dit jaar (2025) tachtig jaar vrijheid onder de aandacht te brengen. In januari zijn de eerste activiteiten al gehouden. Eind maart en begin april stond er heel veel op het programma. Natuurlijk wordt er ook rond 4 en 5 mei van alles georganiseerd. Ook in augustus, als herdacht wordt dat Nederland dan officieel helemaal is bevrijd, zijn er nog festiviteiten. In Almelo is Jos Tornij de voorzitter van de Stichting in Vrijheid Herdenken Almelo. De stichting organiseert en coördineert vele festiviteiten. 

“In vrijheid mogen herdenken is een heel groot goed. Verdienen wij die vrijheid wel?", vraagt Jos Tornij zich af. “Beseffen wij ons wel dat als we morgen opstaan, we in alle vrijheid kunnen kiezen hoe we die dag gaan invullen.” Dit soort zaken maken dat Tornij en de andere leden van de stichting zich eindeloos veel uren inzetten. “Tachtig jaar vrijheid is een heel groot goed. Overal in de wereld wankelt die vrijheid, ook in Nederland. Daar kunnen we niet genoeg bij stilstaan.”

De stichting kent een bestuur en daar is weer een werkgroep aan verbonden. Naast Jos Tornij zijn ook Ron Kleeman, Gerda Wolters, Marjolein van Gelder en vanuit de gemeente Almelo Rhodee Pen heel actief betrokken. Ze doen er alles aan om alle activiteiten in goede banen te leiden. Ook in Aadorp en Bornerbroek zijn werkgroepen heel actief bezig geweest en zijn de komende maanden nog steeds bezig om van alles te organiseren.

Een groot deel van het programma is onderdeel van de regio Twente en zelfs het landelijk gebeuren rond tachtig jaar bevrijding. “Wij kunnen natuurlijk niet alles zelf organiseren, maar coördineren het geheel wel”, geeft de immer gedreven Jos Tornij aan. In januari j.l. zijn de eerste activiteiten al geweest, voor een deel in Bornerbroek.

Een verzetsbus kwam bij een groot aantal scholen in de periode van 24 tot en met 28 maart. De belangstelling voor programma in de bus was heel goed te noemen. Van 4 tot en met 6 april was er een groot Liberty Camp in het Schelfhorstpark waaraan meer dan tachtig oude legervoertuigen deelnamen. Er moesten de nodige vergunningen geregeld worden. Veel vrijwilligers, en ook de nodige beveiligers, waren aanwezig om alles in goede banen te leiden. “Er kwamen vele belangstellenden naar de activiteiten in het park kijken en we zijn blij dat het goed verlopen is”, laat vrijwilliger Frank Mengerink weten. Sylvia Jannink, Ilona en Chris Looms waren de grote kartrekkers van het Liberty Camp.

Op 4 en 5 april werd de bevrijding van Almelo herdacht en gevierd. Daarnaast werd ook traditiegetrouw een krans gelegd bij de Vriezebrug voor de twee Canadese bevrijders die hun leven gaven voor de vrijheid van de Almeloërs. Dit jaar zijn er ook weer speciale vlaggen verkrijgbaar via de Plus supermarkten. “Wij hopen dat heel veel bewoners in Almelo, Aadorp en Bornerbroek een vrijheidsvlag aanschaffen en deze tot 4 mei laten hangen. Dat straalt een mooi gevoel van saamhorigheid uit”, aldus Jos Tornij.

In de bibliotheek en ook in het Stedelijk Museum worden speciale exposities ten aanzien van tachtig jaar bevrijding gehouden. Op 4 mei wordt natuurlijk weer heel sfeervol de dodenherdenking gehouden op het van Dronkelaarplein. De winnende gedichten van de gedichtenwedstrijd van leerlingen van middelbare scholen worden voorgedragen. Na de viering op het plein wordt er in de Georgius Basiliek door het koor Ad Fundum uit Bornerbroek een groot gratis concert gegeven. Onder de titel Het Gemis belooft het een indrukkend concert te worden.

Het bevrijdingsvuur wordt door de wielerclub Ruiten Drie opgehaald vanuit Wageningen en naar Almelo gebracht. Op 5 mei wordt er door vele delen van Twente met zo’n 250 voertuigen de Liberty Tour gereden. Ze komen ongeveer 12.15 uur ook door Almelo bij het bevrijdingsmonument bij het busstation. Op een zestal plaatsen worden in Almelo vrijheidsmaaltijden aangeboden. Deelname aan deze maaltijden is gratis, maar wel even aanmelden.

De Cosbo organiseert voor de ouderen een Sing Along. Er is ook een speciale fietsroute en wandelroute die langs kenmerkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Twente voeren. Deze routes starten en finishen bij het Huis van Katoen en Nu. Op 14 augustus worden de Indiëherdenkingen gehouden.

Jos Tornij geeft aan het heel mooi en passend te vinden dat enkele jaren geleden het bevrijdingsmonument bij het busstation een sfeervolle plek heeft gekregen. “Hier ben ik net als vele anderen oprecht heel erg blij mee", laat hij weten.

Er zijn nog veel meer festiviteiten rond tachtig jaar vrijheid, bovenstaande is slechts een greep van wat allemaal al is gepresenteerd en wat er nog gaat komen en dat allemaal omdat we nooit de waarde van in vrijheid leven mogen vergeten.