Algemeen

Almelospeld voor Ineke Pezie

ALMELO - “Ik schrok me kapot toen ik de toespraak van de burgemeester hoorde en ik de Almelospeld kreeg. “Maar ik ben er wel heel erg blij mee. Ook dat mijn kinderen en kleinkinderen hier nu bij zijn”, vertelt Ineke Pezie (80) in restaurant Ledeboer. Ineke Pezie kreeg door de nieuwe burgemeester Richard Korteland de Almelospeld uitgereikt, tijdens een afscheidsetentje van de Rotary. Ze kreeg de speld voor haar grote bijdrage aan de culturele ontwikkeling in de stad.

Ineke Pezie was degene die stichting Indigo heeft opgericht, waaruit Kunsthal Hof 88 gestalte kreeg. Ook het Kreatief Centrum kwam mede door haar bijdrage tot stand. Maar Ineke Pezie is vooral de grote aanjager van de mozaïek in de Mans Kapbaargtunnel. Samen met Kees Witsenburg van Stadsherstel gaf ze destijds het startsein voor de verfraaiing van de tunnel. Aan de grote panelen wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gewerkt. Hans Hunter is al een tijd bezig om de meer dan in totaal 500 meter lange wand te restaureren.

Meer dan dertig jaar gaf Ineke Pezie les aan de Deva-Vakschool. Ze wist vele leerlingen te motiveren mee te werken om de mozaïekpanelen in de tunnel gestalte te geven. De panelen beelden de verhalen van Mans Kapbaarg uit. De man die vele fantasieverhalen de wereld in stuurde, die opgetekend werden door Gerard Vloedbeld. In 1927 verscheen een boek over ‘de grootste Leugenbuul van Twente’.

Burgemeester Korteland ging in zijn toespraak in hoe belangrijk Ineke Pezie voor de cultuur in Almelo is geweest en vooral haar verbindende factor in deze. Ze kreeg een groot applaus na de uitreiking, die ze volgens vele betrokkenen ook echt verdiend heeft.