Algemeen

Almelospeld voor Nol Kok van Indische Koempoelan Almelo

ALMELO - Het is een bijzondere onderscheiding, de Almelospeld, die niet vaak wordt uitgedeeld. Echter werd in twee weken tijd dit versiersel aan twee mannen uitgereikt. Zondag werd Nol Kok onderscheiden.

Vol trots toont Nol Kok de oorkonde die hoort bij de Almelospeld. Foto: Danny Severijns

Nol Kok is adviseur van het bestuur van de Indische Koempoelan Almelo en zorgt er al jaren voor dat de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië levendig wordt gehouden. De verrassing was voor hem groot toen locoburgemeester Arjen Maathuis zondag De Schelf binnen kwam lopen tijdens de Indische Koempoelan. Na een lovende speecht spelde Maathuis de Almelospeld op bij Kok.

De Almeloër werd in 2006 secretaris van de Indische Koempoelan in Almelo. Hij is er nog steeds een belangrijk adviseur. Daarnaast is Nol Kok, samen met de Indische verenigingen van Hengelo en Enschede, één van de oprichters van de Indische Koempoelan Besar. Ook nam hij het initiatief voor het opzetten en maken van de geschiedeniswand ‘Ontdek je roots’. Een mobiele tentoonstelling die uit 27 manshoge, oprolbare panelen bestaat.

Om de geschiedenis van de voormalige Nederlandse kolonie onder de aandacht te brengen, heeft Kok tal van presentaties gehouden op onder meer scholen en bij wijkcentra in en rondom Almelo. Tegenwoordig is hij nog steeds actief vrijwilliger tijdens de jaarlijkse Indië herdenking op 15 augustus in Enschede. Hij droeg bij aan het Indië-monument ter ere van de Almelose gevallen veteranen. Kok was daarnaast één van de initiatiefnemers van de oprichting van de Stichting Indische Cultuur Belangen.