Algemeen

Aziz bewijst dat fietsen levenskwaliteit geeft

ALMELO - Aziz Koca (62) heeft er maanden naar toe geleefd en toegewerkt om op maandag 29 april om 08.15 uur op zijn driewieler te stappen en vijf weken lang door Nederland te fietsen en aandacht te vragen voor meer bewegen. Hij gaf zijn eerste brief af aan het college van B en W in Almelo en vertrok vervolgens voor zijn tocht naar Hardenberg. “Het is stralend weer vandaag, dat is ergens daarboven vast gedaan voor mijn fietstocht”, liet Aziz met een brede gilmlach bij zijn vertrek weten.

Tien jaar geleden werd Aziz getroffen door een herseninfarct. Hij raakte linkszijdig verlamd. Door zijn doorzettingsvermogen, gezonder leven en vooral door al zijn inspanningen op zijn driewieler kan Aziz zelfstandig wonen en functioneren. Hij gunt dat zoveel anderen ook. Daarom is hij ‘bewegingsaanjager’ en vraagt hij aandacht voor de driewieler in plaats van de scootmobiel. “Op een driewieler blijf je in beweging en dat is beter voor je doorbloeding. Het is ook minder koud”, geeft Aziz aan. Het is ook goed voor diabetici en mensen met obesitas. Uiteindelijk scheelt dat de gemeente en de zorg ook veel kosten”, vertelt Aziz heel gedreven.

Aziz is herkenbaar aan zijn knaloranje hesje met opschrift Fietsen met Aziz en bewegingsaanjager. Hij heeft zijn routes goed uitgezocht en komt hij er even niet goed uit dat biedt Google Maps uitkomst. Hij heeft een speciale treinkaart gekocht zodat hij af en toe stukken met de trein kan afleggen, want anders wordt het zelfs voor een doorzetter als Aziz teveel.