Algemeen

Aziz Koca op weg voor zijn missie

ALMELO - Aziz Koca is al sinds 29 april j.l. onderweg op zijn driewieler door Nederland om het belang van bewegen onder de aandacht te brengen. Hij heeft ondertussen al aardig wat gemeenten aangedaan en een brief afgeleverd. Hij fietst nu tot 31 mei door. Hij heeft inmiddels meer dan vijftig gemeentes bezocht.

Hij bezocht plaatsen als Barneveld, Hardenberg, Almere, Bussum, Amsterdam, maar ook Middelburg en Maastricht en nog zo’n vijftig plaatsen meer. Aziz had ingepland om 120 gemeenten met meer dan 45.000. inwoners in vijf weken te gaan bezoeken. Helaas is dat niet helemaal gelukt, maar hij gaat in juli verder met zijn fietstocht. Hij wil zijn missie voltooien en zoveel mogelijk brieven afgeven in de verschillende gemeentehuizen waarin hij aandacht vraagt voor meer.

Aziz fietst hele stukken met zijn driewieler, maar hij overbrugt ook vele kilometers per trein. Dat kon makkelijker omdat hij zijn driewieler drie centimeter smaller had laten maken. Zo kan hij eenvoudiger de trein in en uit. Helaas waren veel gemeentehuizen op vrijdagmiddag dicht in het weekend van Hemelvaart en Pinksteren en kon hij niet op pad. Daarnaast kreeg hij wat mankementen met de remmen van zijn fiets en kon hij ook even niet fietsen. Gelukkig vond hij een vriend bereid het remprobleem te verhelpen.

Aziz is zelf het levende voorbeeld van het positieve effect van bewegen. Hij kreeg tien jaar geleden een herseninfarct en raakte linkszijdig verlamd. Hij kon vrijwel niets meer, revalideerde heel lang in het Roessingh. Het fietsen op zijn driewieler heeft er onder andere voor gezorgd dat hij zelfstandig kan wonen en functioneren. “Mensen met obesitas, diabetes of een herseninfarct krijgen eerder een scootmobiel toegewezen dan een driewieler. De laatste is een stuk goedkoper, het fietsen zorgt voor een betere doorbloeding en is ’s winters ook veel minder koud. Als je dan vervolgens veel minder zorg nodig hebt scheelt dat ook behoorlijk in de kosten”, legt Aziz duidelijk en gedreven uit.

In juni fietst Aziz nog een paar dagen. Hij is ook uitgenodigd om in gesprek te gaan met een woordvoerder van een gemeente en daarna reist hij af naar Turkije om samen het sterven van zijn jongere zus, die in december overleed, te gedenken. Dat doet hij samen met zijn familie.

Aziz reist in principe in zijn eentje naar de verschillende stadhuizen. Als ze hem zien rijden met zijn hesje waarop staat ‘Aanjager tegen bewegingsarmoede’ spreekt af en toe iemand hem aan. Bij het afgeven van zijn brieven kreeg hij veel fijne reacties van gemeente-ambtenaren en woordvoerders. “Soms krijg ik een mail dat ze mijn brief in de raad gaan behandelen of als motie gaan bespreken Dat geeft mij weer nieuwe energie. Natuurlijk ben ik na uren op de fiets ook wel een beetje moe, maar ik ben vastbesloten mijn missie te volbrengen”, geeft Aziz aan.