Algemeen

Ga samen zitten voor geldzaken

ALMELO -  Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Niet de leukste klus, maar wel een goed moment om ook eens even samen wat breder te kijken hoe de geldzaken ervoor staan. Want twee weten meer dan één! En als u alleen achter blijft, is het fijn als u zich hiermee kunt redden. Coördinator Myra Maissan van Thuisadministratie van Avedan ziet nog regelmatig dat mensen die hun partner verliezen door scheiding of overlijden geen idee hebben hoe het ervoor staat met de geldzaken. ”Soms weten mensen niet eens hoeveel inkomsten er zijn of hoeveel er aan vaste lasten wordt betaald. Dan kom je na zo’n ingrijpende gebeurtenis ook nog eens voor zo’n grote klus te staan. Dat kan echt paniek opleveren.”

Myra adviseert mensen dus om nu, als alles toch moet worden uitgezocht voor de aangifte, meteen even samen in alle rust te kijken hoe alles reilt en zeilt met de geldzaken. ”Heb je bijvoorbeeld allebei toegang tot het mailadres waarop belangrijke mails binnen komen van de Belastingdienst? En is er een gezamenlijke rekening waar je allebei bij kunt? Het lijken maar kleine dingen, maar als je ze niet goed regelt, levert dat een heleboel rompslomp op als je partner wegvalt.”

Mensen laten helaas ook nog steeds inkomsten liggen, zoals toeslagen van de Belastingdienst. ”Dat klinkt ingewikkeld, maar op de site van de Belastingdienst kan je gemakkelijk uitrekenen of je nog ergens recht op hebt.”

Gratis hulp

ind je dat allemaal ingewikkeld? En ben je sowieso het zicht op je geldzaken een beetje kwijt? Dan helpen de vrijwilligers van Thuisadministratie graag gratis mee om de boel weer te ordenen en kijken ze mee of er misschien nog besparingen zijn te behalen of tegemoetkomingen blijven liggen. ”Het geeft rust in je hoofd als je weet waar je aan toe bent. Het lijkt misschien makkelijker om dat maar aan je partner over te laten, maar wij zien mensen die dan helemaal ontredderd zijn omdat ze die praktische zaken er ook nog ineens moeten leren. Daarom zeggen wij: bekijk het vast samen in een rustige situatie.”

Op de website van het Nibud staan allerlei tips om samen alles rondom financiën goed te regelen. Kijk op: nibud.nl/onderwerpen/rondkomen/geldzaken-samen/

Bent u het zicht op uw geldzaken kwijt? Mail dan naar thuisadministratie@avedan.nl voor gratis hulp of kijk op www.avedan.nl/thuisadministratie.