Algemeen

Kim en Sonja openen na de zomervakantie ‘hun’ Thomashuis

ALMELO - Onder grote belangstelling werd tijdens de Dag van de Bouw al door velen een kijkje genomen op de bouwlocatie aan de Nachtegaalstraat. Daar verrijst het Almelose Thomashuis, dat gerund zal worden door Kim van Steenis en Sonja Vos. Het zorgkoppel heeft daarvoor Noord-Brabant verruild voor Almelo. “We hopen eind september de sleutel te krijgen en hebben dan twee weken de tijd om onze eerste bewoners te verwelkomen.”

Kim van Steenis en Sonja Vos op de bouwlocatie van het Thomashuis aan de Nachtegaalstraat. Foto: Bianca Hellemons

Het wordt het 119e Thomashuis in Nederland. Het is een kleinschalige woonvorm voor negen bewoners met een verstandelijke beperking. Met de eerste zeven bewoners is er al een basisgroep compleet. Sonja: “We zijn al een tijdje bezig met het werven van bewoners. Er hebben zich velen aangemeld, dus dan merk je dat een Thomashuis hier welkom is. Wij vinden dat de bewoners wel bij elkaar moeten passen. Je hoeft niet met z’n allen vrienden te zijn, maar we moeten het wel leuk met elkaar hebben. En qua zorgvraag moeten de bewoners bij elkaar passen.” 

Volop ervaring

Inmiddels hebben Sonja en Kim samen met de toekomstige bewoners al enkele leuke middagen erop zitten. Hierdoor begint voor het zorgkoppel hun Thomashuis eindelijk vorm te krijgen. Ze zijn namelijk al 2,5 jaar bezig met het project. Sonja werkte hiervoor als teamleider bij een kleinschalig wooninitiatief ‘Het Kornhuys’ in Dussen. “Ik had al ruim tien jaar ervaring als persoonlijk begeleider. We wilden heel graag voor onszelf beginnen, maar hebben eerst de tussenstap gemaakt als gastouder in een zorgproject in Brabant. Daar hebben we veel ervaring opgedaan en hadden we een idee wat ons te wachten staat”, legt Sonja uit. 

Ook voor Kim was deze tussenstap welkom, voordat ze hun eigen Thomashuis zouden beginnen. Hij had als digitaal project manager nog niet heel veel ervaring met de doelgroep. Als vrijwilliger heeft hij inmiddels ook de nodige ervaring opgedaan en is het stel klaar voor de volgende stap om samen in de zorg te gaan werken.

Netwerken

Juist de nieuwbouw en alles opbouwen sprak Sonja en Kim aan. Vorig jaar juli zijn ze naar Almelo verhuisd om al kennis te maken met de stad en omgeving. Sonja werkte bij het naburige Thomashuis Zenderen als begeleidster. Daarnaast zijn ze beiden actief bij de Stichting De Klup Twente, een vrijwilligersorganisatie die activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Sonja begeleidt twee kookclubjes, Kim helpt bij het zaalvoetbal. “Deze samenwerking willen we graag vasthouden voor onze bewoners. We hebben de afgelopen maanden veel tijd gestoken in het opbouwen van een netwerk. We hebben dagbestedingen en scholen in de omgeving bezocht zodat we steeds meer bekendheid krijgen. Maar ook om ouders van de nodige informatie te kunnen voorzien.”

Zelfredzaamheid

Het Thomashuis Almelo gaat een plaatsvervangend thuis worden in het Nieuwstraatkwartier. De maximaal negen bewoners hebben allemaal hun eigen kamer en gaan overdag naar hun werk, dagbesteding of opleiding en komen ’s avonds gezellig bij elkaar. Er wordt samen gekookt, gegeten en in het weekend gezellig met elkaar op pad. “Wij helpen en stimuleren de bewoners in het aangaan van contact met elkaar, het meedoen in de maatschappij en in het vergroten van de zelfredzaamheid. Begeleiden waar mogelijk en loslaten waar kan. Het is ons huis, wij zorgen samen met een klein team 24 uur per dag voor de zorg.”

Naast het Thomashuis komt een Herbergier voor mensen met dementie. “We gaan kijken hoe we kunnen samenwerken. Het is een doelgroep met veelal dezelfde interesses. Maar we zijn aparte woonvormen”, benadrukt Sonja.

Tijdens de Dag van de Bouw hebben de bewoners het pand van binnen kunnen bekijken. Ook hun eigen slaapkamers, waarvoor ze zelf de inrichting mogen bepalen. “Het spreekt daar steeds meer tot de verbeelding. Voor hen en voor ons.”

Wil je de bouw en ontwikkelingen volgen van het Thomashuis dan kan je dit doen via

www.facebook.com/ThomashuisAlmelo. Zoek je meer informatie over Thomashuis, ga dan naar www.Thomashuis.nl/Almelo.