Algemeen

Ook Almelo heeft nu een TEJO-huis

ALMELO - Heb je een probleem waar je even niet met anderen over kunt of durft te praten? Ben je ergens bang voor of zit je niet zo lekker in je vel? Loop dan eens binnen in het TEJO-huis aan de Wierdensestraat 18. Alle jongeren van tien tot en met twintig jaar mogen er gratis naar binnen. Je hebt ook geen verwijzing nodig. Je mag ook bellen of whatsappen naar 0546-200012. Je vindt er vanaf 1 mei op woensdagmiddag een luisterend oor en er wordt met je meegedacht in een huiselijke sfeer. Vanaf 1 juni kun je er elke werkdag tussen 14.30 en 17.30 uur terecht. 

Het zijn Marleen Vulic en Inge Meesters die met het plan kwamen om in Almelo een TEJO-huis te realiseren. “Al snel ging het balletje rollen en bood men van allerlei kanten hulp, ook via sponsoren en subsidies. Zo kwam er bijvoorbeeld een statig pand aan de Wierdensestraat in beeld. De gemeente Almelo staat achter het TEJO-Huis. Het is een voormalig woonhuis met meerdere kamers die zijn ingericht als een soort spreekkamers.”

TEJO-huizen zijn opgezet vanuit België waar er met succes al een flink aantal van deze onderkomens zijn gerealiseerd. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 91procent van de jongeren die een bezoek bracht aan een TEJO-huis zonder echte problemen verder kunnen in de maatschappij. Het werkt dus erg goed en vooral preventief.

Marleen Vulic (61) is als professioneel psychosociaal hulpverlener werkzaam in haar praktijk ‘Hartstocht’. “Dit is echt een droom die werkelijkheid wordt voor mij”, geeft Marleen aan. Zij is één van de professionals die zich vrijwillig verbonden hebben aan het project ,dat vooralsnog voor drie jaar groen licht gekregen heeft.

Het is de bedoeling dat er steeds twee of drie professionals aanwezig zijn als het pand geopend is. Daarnaast zijn er ook twee gastvrouwen of gastheren aanwezig. Iedereen werkt als vrijwilliger. Daar naast komt er één coördinator; dit is wel een betaalde functie. Momenteel vinden er gesprekken met verschillende sollicitanten plaats. Alles wordt zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Er is geprobeerd een fijne huiselijke sfeer te realiseren. Deze sfeer en de aankleding kunnen in overleg met de jongeren steeds worden aangepast. Een aantal schilderijen is gemaakt door leerlingen van de kunstklas van het Erasmus.

Onder aanvoering van Pien van Melis is de jongerenadviesraad actief binnen het TEJO-huis. Pien is 21 jaar en bezig met een studie toegepaste psychologie in Deventer. “Wij zijn een raad die ongeveer één keer per maand vergadert en de leden geven ook voorlichting en lezingen. We proberen mee te denken over het TEJO-huis, hoe we met z’n allen zoveel mogelijk een luisterend oor kunnen zijn waardoor jongeren zich gehoord voelen en vooral meer zelfvertrouwen krijgen”, geeft Pien aan.