Algemeen

Spinnende stadskat voelt zich thuis in het stadhuis

ALMELO - De stadskat van de Almelose kunstenares Floortje van Loon heeft een mooi plekje weten bemachtigen. Sinds woensdag hangt de digitale fotocollage bij de wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis. “De kat heeft een beetje rondgezworven en heeft nu een huis gevonden en dat is het gemeentehuis”, aldus Floortje.

Kunstenares Floortje van Loon en wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis bij de collage ‘Stadskat’.

Ze overhandigde samen met haar partner Dennis Zanoni, eveneens kunstenaar, haar digital artwork aan de Almelose wethouder voor onder andere Kunst en Cultuur. De Almelose stadskat is een spinnende kater te midden van alle herkenbare Almelose gebouwen zoals het stadhuis, het Wetshuys, het kunsttorentje en de rechtbank. 

Het kunstwerk ‘Stadskat’ was voor het eerst te zien tijdens de pop-up expositie ‘Awareness’ in mei, in het pand vlakbij Talamini in de Grotestraat. De stadskat maakt deel uit van een serie van tien kattencollages. De andere negen hebben niets met Almelo te maken. De een ligt op een weg, de andere is in Azië. Voor de Stadskat kreeg ze hulp van stadsfotograaf Björn van den Elst. “Normaal werk ik voor mijn collages met verschillende stocksites. Maar daar zijn bijna geen foto’s van Almelo te vinden natuurlijk! Van Björn heb ik een aantal foto’s ontvangen die ik voor deze collage mocht gebruiken.”

De stadskat verhuisde na de pop-up expositie naar The Little Church aan de Marktstraat, waar de fotocollage tijdens Open Ateliers Almelo was te bewonderen. Wethouder Overmeen-Bakhuis zag toen de kleurrijke collage met de herkenbare Almelose gebouwen. “Ze zag de kat en vond ‘m heel gaaf”, zegt Floortje trots. “Toen viel bij mij het kwartje: hoe mooi zou het zijn als de stadskat in het gemeentehuis komt te hangen?”

Floortje ging woensdag bij de wethouder op bezoek. “Om de Stadskat thuis te brengen.” Het kunstwerk heeft nu een mooie plek in de werkkamer van de wethouder gekregen.

Benefietdiner met kunstveiling

Nog meer werken van Floortje krijgen een openbare plek. Net als twee jaar geleden was de Almelose kunstenares met haar werk aanwezig op de Art Brut Biënnale in Hengelo. En dat krijgt nog een mooi staartje. Rein Kroes, burgemeester van de binnenstad van Enschede, merkte haar werken op. “Hij vindt ze zo vrolijk en kleurrijk, dat er acht werken van mij in de binnenstad van Enschede komen te hangen.” Floortjes werken worden op doeken van twee bij zes meter gedrukt. 

Ook in Almelo blijft Floortjes werk opgemerkt worden. Gert ten Hove, directeur van Het Noordik, heeft de kunstenares benaderd om mee te doen aan de benefietavond op zaterdag 28 oktober. In november reizen 24 leerlingen en 4 coaches van Het Noordik Lyceum af naar Oeganda om daar twee weken ontwikkelingshulp te bieden. “En dat kost geld”, weet Floortje. “Ze hebben mij gevraagd of ik enkele werken voor de kunstveiling ter beschikking wil stellen. Ik voel me zelfs vereerd.”