Algemeen

Stichting Hofkeshuis komt met historisch stripboek ‘De optocht’

ALMELO - Stichting Hofkeshuis komt met een eigen stripboek ‘De optocht’, waarin dit Almelose historische gebouw een grote rol speelt. Arend Jan Woittiez schreef het script en cartoonist/illustrator Theo Bennes maakte de 48 pagina’s vol tekeningen en tekst. Op vrijdag 9 juni wordt het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Overmeen-Bakhuis van cultuur.

Almelo is voor het eerst een eigen historische strip rijker. “Het is belangrijk dat je je achtergrond kent, waar we met z’n allen vandaan komen. Het zou mooi zijn als het Hofkeshuis toegankelijk gaat worden voor het publiek, want de wandschildering is een top ding. Het zou kunnen betekenen dat Almelo dan een Europees toeristische attractie wordt”, zegt Menno Dimitri Ouderkerk van de stichting Nieuwe Twentse Kunst. “Stichting Hofkeshuis is in 2005 opgericht uit zorg dat de wandschildering bekend bleef en gerestaureerd zou worden. We zijn blij dat we met het stripboek het verhaal levendig houden.”

‘Schatkaart’

Toen het bestuur van de stichting Hofkeshuis vernam dat de gemeente in onderhandeling was met de eigenaar over de verwerving van het Hofkeshuis, heeft bestuur het plan bedacht om de grote betekenis van dit pand in de geschiedenis van Almelo onder de aandacht te brengen. In 2021 bracht het Hofkeshuis een heuse ‘schatkaart’ (booqi) over ‘De verborgen schat van Almelo’. Een mini-boekje waarin het verhaal over Egbert Hofkes en de wandschildering worden toegelicht. Naast het Booqi is er een website gepubliceerd onder de naam ‘Romeinen in Almelo’. “Het Booqi was en is nog steeds een succes”, geeft Menno Dimitri Ouderkerk aan. “Er zijn nu al ongeveer 900 Booqi’s direct in de handen van leerlingen van basisscholen gegeven.” 

Research

Dit keer komt de stichting met een eigentijds stripboek over de wandschildering. “Want waarom ook niet, het verhaal is immers spannend en het originele doek leest al als een stripverhaal?” Voor ‘De optocht’ was al veel kennis in huis bij de leden van stichting Hofkeshuis. Toch waren er wel zaken waarover gediscussieerd moest worden. Had de Grotestraat in Almelo in 1783 plaveisel of lag er zand? Na het schrijven van een concepttekst door Arend Jan Woittiez mocht de Almelose striptekenaar Theo Bennes aan de slag. Een jaar lang maakte hij elke week een pagina. Na een lichte schets werd alles zwart gelijnd en met de hand ingekleurd.

“Ik heb de wandschildering in het Hofkeshuis nooit gezien”, bekent stripliefhebber Bennes. “Maar ik kan me er wel een voorstelling bij maken. Er zijn veel goede afbeeldingen van.” Maar het stripboek gaat verder en dieper dan alleen het Hofkeshuis. “Ik heb enorm veel tijd in research gestoken. Alles moest kloppen: de uniformen, een stuk Romeinse geschiedenis en het straatbeeld van Almelo in de achttiende eeuw. En Huize Almelo, daar was een stuk in die tijd nog niet aangebouwd.”

Tijdmachine

Het verhaal van ‘De optocht’ gaat over de 14-jarige Tom uit 2020, die via een tijdmachine terug in de tijd reist en in het Almelo van 1783 aankomt. Daar ontmoet hij de zoon van Egbert Hofkes, Lambert die net zo oud is als hijzelf. Onder de indruk van de wandschildering en het verhaal, volgen er spannende avonturen. “Het heeft onder andere te maken met de gravin uit die tijd, de tijd van patriotten en de onderlinge verhoudingen”, verklapt cartoonist Bennes al een beetje.

Lesmateriaal

Het stripboek ‘De optocht’ wordt verspreid onder de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Almelo. Volgens Menno Dimitri Ouderkerk past het historische stripboek goed bij het vak burgerschap. “We hebben er ook lesmateriaal bij ontwikkeld. Een historische vragenlijst waarbij de leerlingen dingen uit het boek moeten halen. Ze moeten goed kijken en lezen wat er staat.” De lesbrief en extra historische informatie komen te staan op de site www.romeineninalmelo.nl. Het stripboek is ook verkrijgbaar bij de boekhandels, De Almelo promotie winkel, bibliotheek en het stadhuis.

Aansluitend aan de overhandiging gaat Bennes de stripboeken uitdelen op de basisschool waar zijn kleinkinderen zitten, De Windhoek. “Ik denk dat mijn kleinkinderen zich wel een beetje zullen herkennen in de personages van het stripboek.”

Reacties

Is dat boek ook tekoop en waar en wat kost zo boek