Algemeen

Turkse Twentse troubadour op Wall of Fame

ALMELO - “Mijn vader zou heel trots zijn geweest als hij geweten zou hebben dat hij vereeuwigd zou worden op de Wall of Fame in het Huis van Katoen en Nu”, vertelt dochter Ayse. De Turkse Twentse Troubadour, Ömer Kadan, werd onlangs postuum geëerd met een beeltenis van hem in het Huis van Katoen en Nu. Hij overleed begin 2023 op 59-jarige leeftijd. 

Ömer Kadan werd in Turkije geboren maar leefde decennialang in Almelo. In 1985 werd hij door een zeldzame oogziekte blind. Dat weerhield hem er niet van te blijven spelen op zijn speciale muziekinstrument, de saz genoemd. Dit instrument lijkt veel op een gitaar, maar kent andere klanken. Het is van oorsprong uit Turkije afkomstig.

Ömer maakte vele liedjes waardoor hij een grote verbindende factor was tussen die Turkse en Nederlandse bewoners in Almelo. Hij was ondanks zijn beperkingen een vrolijke en positieve man. Veel van zijn liedjes zijn via onder andere You Tube te horen en te zien. Naast de vereeuwiging op de Hall of Fame is er ook een plein naar Ömer Kadan genoemd. Dit is in de buurt waar hij altijd gewoond heeft. “Op deze manier blijft hij nog lang in de herinnering van velen”, geeft de familie aan.

Bij het aanbrengen van de foto van Ömer Kadan aan de wand in het Huis van Katoen en Nu, was ook cabaretier Herman Finkers aanwezig. Herman heeft in het verleden regelmatig met Ömer gespeeld en gesproken. “Wij waren echt aangenaam verrast dat Herman Finkers bij dit voor ons als familie zo mooi moment aanwezig wilde zijn”, geeft Ayse aan. “Hij hangt nu tussen grote namen als Berdien Stenberg, Ilse de Lange, Tom Egberts en vele andere Almeloërs die zowel plaatselijk als landelijk bekendheid genieten.” Foto rechts: Dochter Ayse samen met Herman Finkers.