Algemeen

Veel belangstelling voor Open Dag van de Rechtbank

ALMELO - De Open Dag van de rechtbank aan de Egbert Gorterstraat werd massaal bezocht. Op een bepaald moment kon men bijna letterlijk over de koppen lopen. Voor jong en oud en viel er 10.00 uur en 15.00 uur wel wat te zien en te beleven tijdens de Open Dag in de rechtbank. "Daar was het ons ook echt om te doen, mensen op een prettige manier laten kennis maken met een rechtbank en laten zien dat er hier zich echt heel veel zaken afspelen", vertelt waarnemend president van de rechtbank Elmy Elderman. "Dat ik hier vandaag stempels mag zetten voor de kinderen die meedoen aan de vossenjacht, is iets heel anders dan ik normaal doe, maar vind ik heel erg leuk", aldus Elmy Elderman.

Zo speelde communicatieadviseur Rob Heetland voor boef, maar gelukkig was hij voor de meeste kinderen makkelijk te vangen en dan kregen ze hun stempel en konden ze leuke surprises in ontvangst nemen. Kinderen mochten ook op de foto in de kledij van een rechter of advocaat. Grote belangstelling van de kinderen was het voor pistool van de Agent. "Is die echt geladen werd vol spanning gevraagd?" De cellencomplexen met allerlei screeningsapparatuur blijven interessant en indrukwekkend voor iedereen.

Maar er was nog meer te beleven. In verschillende kamers werden zittingen gehouden. Deze werden zo goed nagespeeld dat het publiek regelmatig helemaal opging in wat er werd besproken werd en hun best moesten doen om geen partij in de zaak te kiezen. Zoals bij een ouderpaar dat bezig was met een echtscheiding, waar hun dochter de dupe van dreigde te worden. Daarvoor kon er een mediator ingeschakeld worden om te zorgen dat een oplossing wordt gevonden waar iedereen mee kan leven en er uiteindelijk geen echte verliezers zijn. Jurist en mediator adviseur, Henk Jan Van der Woude, vertelt dat vaak in strafzaken veel leed kan bespaard worden wanneer tijdig een beroep op een mediator wordt gedaan.

 In de wandelgangen stonden tientallen aan 'recht' gerelateerde stands. Het publiek kon bij deze stands terecht voor al hun vragen en opmerkingen. Daar stond onder andere het Juridisch Loket, Stadsbank en Exodus, dit is een landelijke organisatie die de belangen behartigt van (ex)gedetineerden en familie. Ze kennen ook in Almelo een groep vrijwilligers die zich inzetten bij bijvoorbeeld bezoekregelingen.

In alle stands werden folders, passende snoepjes en leuke Goody Bags uitgedeeld. Daar maakten de bezoekers gretig gebruik van en voor sommige standhouders was het flink doorwerken om de Goody Bags weer tijdig aan te vullen.