Algemeen

Wethouder loopt stage bij Wopid

ALMELO -  Wethouder Eugène van Mierlo die zorg, welzijn en onderwijs in zijn portefeuille heeft was uitgenodigd bij de sticht Wopid in de Windmolenbroek om daar een middag als stagiaire aan de slag te gaan. De wethouder vertelt in het kort hoe hij zijn stage heeft ervaren en de medewerkers van Wopit geven aan hoe het was om samen te werken met de wethouder.

Bij Stichting Wopit ligt de focus op het herstel en bevorderen van wat mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen en willen vanuit eigen regie. Door de wethouder uit te nodigen om een dagje mee te draaien konden ze hem laten zien wat voor impact het heeft om binnen de ggz vanuit de Krachtwerk methodiek te werken. Door als coach naast de member te gaan staan. Kijken waar iemand blij van wordt, hoop creëren binnen een steunende en evenwaardige relatie.

Onder het genot van een kopje koffie met eigen gemaakt gebak, werd de wethouder Eugene van Mierlo welkom geheten bij Stichting Wopit door de directie. Daarna kreeg hij een rondleiding en uitleg over de Krachtwerk Methodiek waarmee gewerkt wordt binnen Wopit.

De doelgroep van Krachtwerk bestaat uit uiteenlopende groepen mensen in achterstandssituaties die tijdelijk of langdurig de greep op hun bestaan kwijt zijn en sociaal uitgesloten zijn of dreigen dat te worden. Ook voor mensen met een tijdelijke onbalans tussen draaglast en draagkracht is Krachtwerk een geschikte methodiek

Krachtwerk ondersteunt het eigen proces van herstel van mensen in de richting van een door henzelf gewenste kwaliteit van leven waarbij zij, net als iedere burger, in de samenleving mogen meedoen, erbij horen, ertoe doen en mogen zijn wie ze zijn.

 De wethouder was uitgenodigd bij 2 members (bewoners) thuis, die zelf vertelden wat wonen bij stichting Wopit voor hen betekent, Daarna moest de wethouder er aan geloven en mee doen met de, binnen Wopit zo populaire schrijfchallenge waardoor er hele mooie gesprekken ontstonden. Na een kleine pauze hebben de members de wethouder een schortje gegeven en moest hij aan het werk in de keuken. Gelukkig mocht hij zelf ook een hapje mee-eten. Binnen Wopit vond men het heel fijn dat de wethouder met eigen ogen heeft kunnen zien waar Wopit voor staat en wat hen betreft graag tot ziens.

Een klein verslagje van wethouder Eugène van Mierlo zelf:“In Almelo vinden we het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Als je psychische klachten en problemen hebt, is dat niet altijd even makkelijk. Dan is het fijn als er een veilige, vertrouwde plek is waar je zelfstandig kunt wonen. En waar tegelijk begeleiders zijn die kijken naar wat je wél kan en hoe je kunt meedoen in onze maatschappij op de route naar herstel. Dat is de insteek van de Stichting WOPiT. Tijdens mijn werkbezoek (nog steeds in de serie zomerstages) in de Windmolenbroek sprak ik met bewoners en begeleiders. Ik mocht samen met ze koken en een schrijfchallenge meemaken. Mooie verhalen over hoe ze samen koken en eten, over activiteiten en trainingen die ze volgen en hoe ze elkaar tot steun zijn. Dank voor de openhartige verhalen en de gastvrijheid!”