Sport & Vrije tijd

Almeloopers dit jaar op zaterdag door Almelo

ALMELO - “Al die jaren zijn we op eerste pinksterdag door het centrum van Almelo gekomen. Maar dit jaar gaat het een beetje anders en komen we op zaterdag de 18e mei rond 13.30 uur Almelo binnen en rond 14.00 uur staan we op het Amaliaplein”, geven de teamcaptains  van de Almeloopers, Jan Gert Gast en Philip Dhert, aan.

Wat wel als vanouds is, zijn de DJ’s André en André. Zij trekken ook dit jaar alles uit de kast om er een ouderwets gezellige happening van te maken op het Amaliaplein voor de Almeloopers die dit jaar voor de dertiende keer meedoen aan de Roparun, die voor de 34 keer plaats vindt.

De Roparun, waar ook de Almeloopers aan deel nemen, start voor de derde keer vanaf vliegveld Twente in Enschede. De deelnemers gaan vervolgens richting Zenderen waar de hardlopers/ fietsers vanaf station de Riet al naar twintig kilometer lopen Almelo binnenkomen. Ze gaan door de Koppel, waar ze worden opgewacht door de wethouder. Ze lopen vervolgens naar het Amaliaplein, de Koornmarkt, Gravenallee, richting Mariaparochie. Daarna doen ze het TMZ het Meulenbelt aan en het Aahoes in Aadorp. Vervolgens gaan ze verder Nederland door. Op eerste pinksterdag (19 mei) worden allerlei plaatsen in Nederland aangedaan om uiteindelijk naar ongeveer 560 kilometer op tweede pinksterdag (20 mei) rond 16.00 uur in Rotterdam op de Coolsingel aan te komen.

De Almeloopers zijn team 261. Zij lopen via verschillende steden door Nederland in estafettevorm drie dagen onafgebroken door naar Rotterdam. Het team bestaat uit acht bassislopers, vier fietsers, met daarnaast nog een grote groep aan chauffeurs, masseurs, catering en een teamcaptain. In totaal bestaat het team uit 27 deelnemers. Ze lopen de Roparun om zoveel mogelijk geld en aandacht te vragen voor mensen die door kanker in hun laatste levensfase verkeren. Om hen extra levenskwaliteit te geven.

Elk jaar vallen er om verschillende redenen enkele deelnemers af, maar ook dit jaar kostte het weinig moeite om de open plekken weer op te vullen. Fysiotherapeut, Ria Schreuder, trok zich twee jaar geleden terug, maar heeft voor dit jaar weer toegezegd mee te toen. “Eenmaal besmet met het Roparunvirus , dan blijft dat bij je”, geven de meeste Almeloopers en ook ex-Almeloopers aan. Door de Almeloopers werd van vrijdagavond 5 april tot en met een deel van zaterdag 6 april een trainingsweekend gehouden. In een dergelijk weekend wordt zoveel mogelijk de situatie nagebootst zoals deze gaat tijdens de Roparun.

Met twee routes van 5,5 uur voor de teams, massagemogelijkheden, lekkere soep, broodjes en enkele uren slapen tussendoor. De twee teams mochten bivakkeren en gebruik maken van de faciliteiten van De Sporthal van Thijs Blikmans aan de Woonboulevard, die de Almeloopers al jaren op allerlei manieren een warm hart toe draagt.

Ook dit jaar hebben de Almeloopers weer allerlei acties ondernomen om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Een nieuwe succesvolle actie was Happen en Stappen, die het nodige opbracht. De Almeloopers liggen helemaal op koers om op zaterdag 18 mei om 14.00 uur op het Amaliaplein te staan.