Sport & Vrije tijd

Keuring politiehonden bij HDV Speurder DOS Almelo

ALMELO - HDV Speurder DOS Almelo houdt zaterdag 30 september en zondag 1 oktober de keuring voor politiehonden voor de afdeling Overijssel van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging. Het is de eerste keer dat de vereniging deze opdracht in handen heeft gekregen. Bezoekers zijn van harte welkom om te komen kijken.

“Onze vereniging is al meer dan 90 jaar oud. Ik zit er al 50 jaar bij maar heb nog nooit meegemaakt dat deze keuring bij ons is gehouden”, vertelt Gerrit Hoek. Normaliter werden de keuringen in Enschede, Haaksbergen of Ommen gehouden. “In Ommen zijn ze gestopt en ze vroegen mij of ik het op kon pakken. Het is best veel werk, maar tot nu toe gaat het redelijk mooi. Het is goed voor de vereniging en omgeving.” Samen met andere leden zorgt Gerrit er voor dat dertien politiehonden officieel voor de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KPNV) gekeurd worden. Geen van de eigen leden brengt hun honden voor.

Drie keer in de week trainen ongeveer 12 van de 25 leden met de politiehonden op het terrein aan Sluiskade Noordzijde. Tijdens de keuring laten de honden zien waar ze enkele jaar lang intensief voor getraind zijn: secuur speurwerk, ondersteunen van politie en beveiliging in diverse situaties. De honden van de Almelose vereniging zijn gewild in Amerika. “Na het slagen van de keuring zijn ze geschikt voor politie, defensie en Amerika. Daar hebben ze namelijk bijna geen opleiding voor deze honden. Nederland staat als een van de beste landen genoteerd in het africhten van politiehonden. Kennelijk kunnen we dat goed.” 

Vanwege het oefenen met kruipen door de bossen, het verstoppen van een fiets of kistje, ligt het terrein van de vereniging wat achteraf. “De pakwerker kruipt in het bos en de hond mag niet bijten, niet eerder dan wanneer de man kwaad wil doen. Je kan dit dus niet zomaar op een voetbalveld doen”, verklaart Gerrit. 

Wat een goede politiehond dan in zich moet hebben? “Incasseringsvermogen, ze moeten niet bang zijn, weten wanneer ze inzetbaar moeten zijn en sociaal zijn. Ze worden echt op de proef gesteld.” Gerrit Hoek geeft aan dat de meeste politiehonden veelal Mechelse herders of Hollandse herders zijn, Duitse herders in mindere mate. “Herders hebben dit werk snel in de gaten. Ze leren veel sneller in vergelijking met andere honden.” 

Tijdens beide keuringsdagen laten de honden stuk voor stuk zien waar ze toe in staat zijn. Van het springen over een schutting, in een weiland zoeken naar een sleutel of kogeltje tot het vermaarde stel- en pakwerk. “Als trainer mogen we niets doen op zo’n moment”, weet Gerrit, die onlangs met zijn hond heeft deelgenomen aan de keuring in Wierden. “Wanneer de hond de sleutel heeft gevonden moet hij goed aanblaffen en doorblaffen, maar hij mag niet aan het sleuteltje komen. De hond krijgt bijvoorbeeld ook een stuk leverworst aangeboden waar hij niet aan mag likken. Ze worden dus echt op de proef gesteld.”

Iedereen is van harte welkom om op zaterdag of zondag een kijkje te komen nemen. Het ochtendprogramma van de keuring begint om 9.00 uur. Tussen 12.30 en 13.30 zal er een pauze zijn, waarna de keuring wordt hervat tot ongeveer 16.00 uur. Het terrein van HDV Speurder DOS Almelo is te vinden aan de Sluiskade Noordzijde 214.