Sport & Vrije tijd

Moment van bezinning voor de teams van de Roparun 2024

ALMELO - Zaterdag 18 mei starten 41 teams in Enschede voor hun non-stop estafetterun naar de Coolsingel in Rotterdam waar zij op tweede pinksterdag zullen finishen. In Mariaparochie kunnen zij in de kapel een kaars opsteken en stilstaan bij de mensen die hen lief zijn en voor wie zij deze run volbrengen. 

Al sinds de eerste editie in 1991 halen de deelnemende teams met hun run geld op voor de mensen die ziek zijn door kanker. Het motto van de Roparun is: ’Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Het geld komt dan ook ten goede aan de palliatieve zorg aan kankerpatiënten. De teams die door Harbrinkhoek komen, lopen de Nederlandse route. Daarnaast zijn er teams die starten in Frankrijk.

In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de teams konden worden toegejuicht op pinksterzondag, trekken ze dit jaar al op zaterdag 18 mei door het dubbeldorp. Komend vanuit Enschede hebben ze circa 40 kilometer afgelegd als ze het dubbeldorp bereiken. Het lokale team de Almeloopers doet voor het dertiende achtereenvolgende jaar mee aan de Roparun. In totaal leggen de teams in ongeveer 50 uur 560 kilometer af. Een team bestaat uit acht lopers en vier fietsers in twee groepen, die elkaar afwisselen. Beide groepen krijgen ondersteuning van verzorgers, chauffeurs, cateraars en fysiotherapeuten.

Op het kerkplein in Mariaparochie maken de lopers een ommetje naar de Mariakapel om daar een kaarsje op te steken. Ieder teamlid kent wel iemand met kanker voor wie hij/zij deze loop volbrengt en op deze manier is een moment georganiseerd om hier bij stil te staan. De activiteit in Mariaparochie sluit hiermee aan bij de activiteit in Almelo waar de Gravenallee tijdelijk is omgedoopt tot ‘Laan der bezinning’.

Let op: aangepaste doorkomst dubbeldorp

Van de 41 deelnemende teams start het eerste team om 11.00 uur in Enschede en het laatste om 19.30 uur. Dat betekent dat er zo’n dertig teams tussen 17.00 en 18.00 uur door het dubbeldorp zullen komen. Ook al is het de eerste dag en zijn de teams nog fris, elke aanmoediging kunnen ze goed gebruiken.

De doorkomstcommissie van de Almeloopers kreeg recent te horen dat de Roparun organisatie de oorspronkelijke starttijden van de teams heeft aangepast. Alles schoof hierdoor een paar uur op. Dit had grote gevolgen voor de geplande activiteiten in Almelo. Met pijn in het hart besloot de doorkomstcommissie van de Almeloopers het feest in Almelo te annuleren. Des te meer reden om in Harbrinkhoek, Mariaparochie en de buurdorpen de Almeloopers en alle andere teams een hart onder de riem te steken.

Leef u uit met het versieren van de straat, maak er een feestje van met de buurt en geniet van de teams die in een paar uur langs u heen trekken.

Route-informatie Roparun zaterdag 18 mei

Vanuit de Gravenallee en de Mekkelenbergweg komen de lopers over de Ootmarsumseweg naar Mariaparochie. Bij de kerk brengen ze een kort bezoek aan de Mariakapel en vervolgen dan de route naar Harbrinkhoek. Ze gaan linksaf de Populier in, dan rechtsaf de Haarbrinksweg. Vervolgens rechtsaf Kottestraat - linksaf Frielinkstraat – linksaf Jannes Brouwerstraat – rechtsaf Haarbrinksweg. Einde Haarbrinksweg gaat het linksaf via de Noordergraafsingel naar Geesteren.

Meer informatie

Kijk op www.almeloopers.nl of op Facebook en Instagram.