Sport & Vrije tijd

Tweede plaats voor Thomas Ronhaar uit Almelo bij F1 Sim Racing World Championship

ALMELO - Thomas Ronhaar (19) uit Almelo is onlangs tweede geworden bij de F1 Sim Racing World Championship 2023-2024. Dit zowel als rijder als met de constructeurs. Een zeer knappe prestatie. Thomas rijdt in zijn virtuele racewagen momenteel voor het F1 Sauber Esports team. 

Thomas behaalde dit seizoen 166 punten in het simracekampioenschap van de Formule 1. Hij won drie races en behaalde zeven podiumplaatsen. Hij moest zich in de competitie meten met de snelste coureurs van de wereld van F1 Sim Racing. Hij kwam slechts zes punten tekort op kampioen Frederik Rasmussen uit Denemarken.

Bij sim racing nemen de racers plaats in een race simulator. Die bootst een echte racewagen en autorace na. De simulator kan bijvoorbeeld G-krachten nabootsen en trillingen en hobbels van het asfalt weergeven. In zo’n machine lijkt het net alsof je in een echte racewagen zit. Heel realistisch dus. De internationale spelers racen tegen elkaar op verschillende circuits.

Karten

”Thomas is altijd gefascineerd geweest door racen’’, vertelt zijn moeder Monique Ronhaar. ”Hij kart ook veel. Hij rijdt lokale competitiewedstrijden bij kartbaan Oldenzaal, NK-wedstrijden en sinds vorig jaar ook Sodi World Cup Races.” Door de coronacrisis is Thomas is hij volgens zijn moeder destijds meer online gaan rijden, is toen opgemerkt door de teambaas van FRA Esports en heeft zichzelf omhooggevochten. Die teambaas is nu zijn persoonlijke manager en een goede vriend van de familie.

Contract

Moeder Monique: ”In juni van 2022 won hij de Pro Exhibition in Silverstone, zijn eerste LAN event. Dat werd goed beloond. Hij kreeg een mooi contract aangeboden van het Haas F1 Team Esports. In zijn debuutseizoen werd hij derde van de F1 Sim Racing World Championship, gewoon vanuit huis. Afgelopen jaar werd hij overgenomen door Sauber F1 Esports, dat nu Kick F1 Sim Racing Team heet. Zijn contract loop tot 2027.”

De F1 Sim Racing World Championshipwedstrijden zijn begonnen in november en in mei waren de laatste. Daarvoor moest de Almeloër naar Zweden. Ook dit was een LAN event. Hij is in het uiteindelijke klassement tweede geworden, zowel bij het racen als met de constructeurs.

Professionele rijder

Thomas is vorig jaar gestopt met zijn opleiding om volledig voor de F1 Esports te gaan. En dat legt hem dus geen windeieren. De prijzenpot van de virtuele F1 is zeker de moeite waard. Hij zat in de tweede van het MBO Chemie in Enschede en was daarvoor leerling van scholengemeenschap Canisius in Almelo. Thomas woont nog thuis bij zijn ouders op de Schelfhorst in Almelo en heeft twee jongere broertjes. Zijn hobby’s zijn naast online racing karten, op vakantie gaan, in zijn eigen auto rijden en naar F1 races gaan. Voorheen voetbalde hij bij PH Almelo.

Benieuwd wat Thomas Ronhaar allemaal kan in een race simulator? Alle wedstrijden zijn te zien via YouTube. Een filmpje van de finale race is te vinden op www.youtube.com/watch?v=sllq44ArEpA