Uitgaan & Cultuur

Almelose beeldhouwster Frieda maakt kunstwerken ziekenhuis Almelo en Hengelo

ALMELO - Beeldhouwster Frieda is druk bezig met een bijzondere en eervolle opdracht voor Ziekenhuis Groep Twente (ZGT). Voor zowel het ziekenhuis in Almelo als Hengelo maakt ze een beeld ter herinnering aan de bijzondere coronaperiode. In oktober werd ze door de commissie kunst en inrichting van het ZGT uitgenodigd om een ontwerp in te leveren. “Een heel aantal kunstenaars was voorgedragen, waaruit een selectie van vier of vijf kunstenaars hun ontwerp mochten presenteren”, weet Frieda. “Dat alleen al was heel leuk. Om het uiteindelijke ontwerp te mogen vervaardigen is helemaal een eer.”

De Almelose kunstenares heeft zich laten inspireren door wat ze heeft terugkregen van alle medewerkers die ze heeft gesproken. En de waarden dat het beeld moet uitbeelden. “Corona was ook voor mij een heftige periode. Mijn moeder, die in een verpleegtehuis zat, is in de beginperiode overleden aan corona. Dus ik herkende de gevoelens die bij de medewerkers leven. Het onderwerp komt daardoor voor mij dichtbij.”

Symboliek

Met een ontwerp in plastiline, een soort klei, is ze naar het ZGT gegaan. Het ontwerp verbeeldt twee gestileerde gezichten met het voor coronatijd typerende mondkapje. Beide gezichten zijn deels verbonden door een golvende lijn in het midden, de golf van de coronapandemie. De gezichten kun je volgens Frieda vanuit verschillende rollen zien. “Het zijn de zorgmedewerkers uit alle lagen, de bezoekers en natuurlijk de beide ziekenhuizen. Allen zelfstandig, maar toch een eenheid in deze crisis”, legt ze uit. “De bal in het midden doet natuurlijk denken aan het coronavirus, maar staat vooral symbool voor de patiënt, omringd door zorg, samengebalde energie en gedeelde capaciteiten.”

Centrale plek

De commissie had enkele uitgangspunten gegeven. Het beeld moet een eerbetoon zijn aan alle mensen binnen ZGT die bijgedragen hebben aan het bestrijden van de crisis en het verlenen van zorg, aan het bed bij de patiënt en op de achtergrond in ondersteunende functies. Afgelopen anderhalf jaar, nu en in de toekomst.

Ook de plaats van het kunstwerk is al bepaald. Het beeld komt in het Almelose ziekenhuis aan het einde van de gang, op de hoofdas van het ziekenhuis. “Daar loop je dus vrijwel altijd tegenaan. Die hoek heeft weinig lichtinval dus vandaar komt daar een wit beeld.”

Hengelo en Almelo krijgen beiden een eigen uitvoering. In Almelo is de uitvoering in Italiaans, wit marmer met een bronzen bal, Hengelo krijgt een uitvoering in brons met een marmeren bal. “Beide locaties hebben hiermee een herkenbaar coronagedenkbeeld met een eigen uitstraling, passend bij de beoogde plek.”

Toen Frieda de opdracht werd gegund, is ze direct naar Den Haag geweest. “Daar zit een leverancier van Italiaans marmer. Ik had een bepaald marmer in gedachten voor dit beeld en dat hadden ze gelukkig op voorraad, in het juiste formaat. Anders ben je zo een week of zes verder als je het nog uit Italië moet laten komen.” 

In haar atelier aan de Herengracht zie je de eerste lijnen van het beeld al ontstaan. “Ik ben er zeker nog een paar maanden mee bezig”, zegt Frieda. “Een marmeren beeld kost ontzettend veel tijd. Dit is zo’n mooie opdracht, dan wil ik er ook uithalen wat erin zit. Ik doe het met enorm veel plezier.” Af en toe wordt ze een handje geholpen bij het keren van de steen. “Al met al is er al zo’n 150 kilo van af. Het stuk woog bijna 300 kilo.”

De intentie is om de beelden rond donderdag 12 mei, de Dag van de Zorg, te onthullen. “Dat zou een mooie, passende datum zijn.”

Voor voortgang en andere beelden van Frieda Waanders zie www.friedawaanders.nl.