Uitgaan & Cultuur

Barbie, 65 jaar jong

ALMELO - Sinds 1959 is de pop Barbie een begrip. Al 65 jaar wordt bijna over de hele wereld met Barbiepoppen gespeeld. Om haar 65e verjaardag extra kleur te geven wordt er nu in Almelo in het Stedelijk Museum Almelo een grote expositie gehouden met meer dan 1200 verschillende Barbies. 

De Duitse Bettina Dorfmann bezit inmiddels 18.500 barbies. Ze staat daarmee ook vermeld in het Guiness Book of Records. Haar verzameling werd het afgelopen half jaar nog met 500 poppen uitgebreid. Nu is een deel van haar verzameling te zien in Almelo tot 8 september.

Bettina was bij de opening van de expositie in Almelo zelf aanwezig. Vele genodigden waren naar het kleine museum aan de Prinsenstraat gekomen. Met een toespraakje opende directeur van het museum, Sigfrid Ivo, de tentoonstelling.  Ze gaf aan dat ze zelf vroeger ook veel met Barbies gespeeld heeft.

Er was ook een prijsvraag uitgeschreven, die bestond uit het ontwerpen en maken van kleding voor Barbies 65e verjaardag. Hier was uitgebreid gehoor aan gegeven Er was een Barbie met een leren jurkje gemaakt van een handschoen. De drie prijswinnaars werden gehuldigd tijdens de opening. De eerste prijs ging naar Loes Opdam die geheel in stijl kleding had ontworpen en gebreid voor Barbie. In elk hoekje waar een vitrine kan staan, bevindt zich momenteel een Barbie. In de meest bijzondere hoedanigheden en uitdossingen kun je een Barbie vinden. Van jong tienermeisje 60 jaar geleden tot bijvoorbeeld een tennisster of zelfs een president van Amerika aan toe. Barbie’s vriendje heet Ken en er zijn ook Barbies met een donkere huidskleur en Barbies met een handicap zoals een Barbie in een rolstoel. Barbie uitgedost in de meest uiteenlopende beroepen en bekendheden en verschillende stralende Barbies in bruidskleding. Kortom Barbie is in de afgelopen 65 jaar echt wel met haar tijd meegegaan.

De Barbie expositie is tot 8 september te bezichtigen van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur in het Stedelijk Museum aan de Prinsenstraat 13. Iedereen van jong tot oud is van harte welkom.