Uitgaan & Cultuur

Beste schilderij uit 1.200 inzendingen

ALMELO - Het schilderij van kunstenaar Pieter Vierhout (67) uit Almelo is uit 1.200 inzendingen gekozen als beste schilderij. Het thema waar het schilderij aan moest voldoen was ‘beweging suggereren’. Daar is Pieter glansrijk in geslaagd met zijn schilderij van houtskool van een kat die er duidelijk met veel snelheid vandoor lijkt te gaan. De prijs van de week was een mooie schilderkist. 

Pieter Vierhout deed vorig jaar ook online mee aan het tv-programma ‘Project Rembrandt’, dat dit jaar sinds 24 maart 2024 tien weken lang op zondagavond op NPO 1 op tv te zien is onder leiding van Annechien Steenhuizen. “Het is een enorme uitdaging voor mij om hier aan mee te doen. Ik probeer elke week een inzending online in te sturen”, laat Pieter enthousiast weten.

Pieter komt uit een familie waarin meerdere leden zich met schilderen bezig hielden of nog steeds houden. Hij tekent en schildert al sinds zijn vijfde jaar. Hij koos voor een lerarenopleiding tekenen en schilderen en is naast lesgeven blijven werken op het doek. Hij is gespecialiseerd in het schilderen van landschappen. Het zijn kleurrijke schilderijen waarin het licht een bijzonder accent krijgt. De opdrachten die Pieter voor project Rembrandt maakt zijn in principe het zelfde als de deelnemende kandidaten op televisie maken. Hij kreeg daarvoor tips van de coaches Iris Frederix en Tyas Leeuwerink “De opdracht die bestond uit stippen zetten zonder met je kwast te kunnen uitstrijken, was erg tijdrovend en een echt precisiewerk. Daar ben ik best een tijd mee bezig geweest”, aldus Pieter Vierhout. Hij heeft heel minutieus druiven weergegeven, bestaande uit honderden stippen.

”Je moet binnen de hoofdvormen zoeken naar balans en heel goed kijken en noteren wat je ziet en niet wat je weet”, is de overtuiging van Pieter. ”Deze online opdrachten dwingen mij op een ander spoor te gaan zitten. Ze zijn uitdagend en heel intensief en trekken mij over mijn eigen grens”, vertelt Pieter heel gedreven. Hij bouwt zijn werk steeds stapsgewijs op. Al naar gelang de opdracht werkt hij het verder uit.

Pieter geeft aan dat hij ook wel graag een keer op tv mee zou willen doen, maar dat is nog meer stressen om binnen een bepaalde tijd iets af te hebben. Hij heeft op de site al heel veel mooi werk gezien van anderen. Daar zitten echt veel talenten tussen. Hij is blij met de waardering die hij voor zijn werk gekregen heeft.

Uw reactie