Uitgaan & Cultuur

De kunst van het lezen

ALMELO - In de Boekenweek (16 tot en met 24 maart) geeft Koos Sluiter op donderdag 21 maart om 14.30 uur een lezing over lezende mensen in de kunst in Theaterzaal de Evenaar. De toegang is gratis Bij veel exposities in musea en kerken kom je beelden en schilderijen tegen van lezende personen. De kunst laat zien dat lezen van belang is bij studie en wetenschap maar ook het persoonlijk leesgenot is een thema, net als het lezen van de krant. Boeken zijn op zich ook een belangrijk onderwerp in de kunst, net als het leren lezen. Eén ding is duidelijk: van lezen krijg je nooit genoeg, ook als het gaat om de kunst van het lezen.

Koos Sluiter, geboren in 1946 in Emmen en van 1970 tot 2011 predikant in de PKN, legt zich toe op het aanbieden van cursussen, presentaties op het raakvlak van geloven en kunst. Naast het geven van lezingen tekent Koos ook bij de modeltekengroep ‘Kriet’ in Almelo. In de maand maart exposeren zij met tekeningen van lezende personen op de vierde verdieping.

Kriet: met tekeningen over het boek en lezen

Kriet is een tekengroep die elke maandagavond bij elkaar komt om samen naar model te tekenen. Meestal worden er snelle studies gemaakt, veelal zit het model tien, vijftien of twintig minuten in eenzelfde stand. De naam is ooit bedacht door Joep Gierveld, oud-lid van de groep. Ze bestaan nu ongeveer 35 jaar en zijn begonnen in de kelder van toen nog het Creatief Centrum. Leden van het eerste uur waren o.a. Jan Gierveld, Seino Nijland, Jan Jurg, alle drie helaas niet meer onder ons. Huidige leden die meedoen aan de expositie zijn Wim Biewenga, Henk Blokhuis, Louise Bramer, Joke van Dijk Schut, Marja van Elsberg, Kees Heemskerk, Hans Jansen, Margareth van Oosterwijk, Koos Sluiter, Ton van Soest, CillieTecklenburg Ijsbouts, en Riet Abcouwer. Tijdens de Boekenweek van 16 tot en met 24 maart exposeren zij met tekeningen van lezende mensen. De toegang is gratis tijdens openingsuren.