Uitgaan & Cultuur

Eureka! Eureka!

ALMELO - Woensdag 11 oktober is de lezing ‘Eureka! Eureka!’ van 19.30 tot 21.30 uur bij Feijn Lunchen & Lezen in Bibliotheek Almelo. De toegang is gratis. Ieder jaar organiseert Bibliotheek Almelo in de Maand van de geschiedenis een lezing in samenwerking met de Historische Kring Almelo. Het thema dit jaar is Eureka! Het was de Griek en wiskundige Archimedes, die zo'n 2300 jaar geleden in bad zijn wet van Archimedes formuleerde en enthousiast naakt de straat oprende met de kreet “Eureka ik heb het”. 

Uitvindingen en ontdekkingen zijn van alle tijden maar de meest gruwelijke ontdekking is de atoombom. Maar wat heeft de atoombom op Hiroshima met Almelo te maken? Wat is de link tussen de wereldberoemde natuurkundige Marie Curie en Urenco?

Historicus Hanschristiaan Krol vertelt over Los Alamos en de productie van de atoombom, de vernietiging van Hiroshima en Nagasaki. Over de Koude oorlog en de wapenwedloop.

Na de pauze is het thema het vreedzame gebruik van kernenergie. Dus Urenco, maar ook over spionage en de grote demonstratie van 1978. Maakt de opwarming naast windmolens en zonneparken de bouw van nieuwe kerncentrales noodzakelijk?

Dichter en performer Willem van Dooren draagt gedichten voor van zichzelf en bekende Nederlandse dichters. Muzikant Peter Schoof zorgt voor een artistieke muzikale omlijsting met onder andere ‘De bom valt nooit’.

Wees welkom!