Uitgaan & Cultuur

Tot en met 16 maart

Expositie Ankie van Huizen en Randy van Lingen

ALMELO - In de negende expositie van het Kunst Punt Almelo ziet u het werk van twee zeer verschillende kunstenaars die beiden vanuit hun passie werken. 

Ankie van Huizen

“Schilderen is mijn passie.” Ankie schildert al haar hele leven. Ze heeft op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam voor de specialisatie tekenen, schilderen en ontwerpen gekozen. Voor het publiek dat op de Herman Krikhaar exposities afkwam is ze drievoudig winnaar. Op deze expositie laat ze schilderijen zien van de Engelse kust en manshoge illustraties op zeildoek. Kenmerkend is de kleurvaste uitvoering met veel blauw en accenten in oker, groen en wit.

Ankie van Huizen werd opgezocht in haar atelier aan de Van den Broekeweg in Almelo. Op deze locatie geeft Ankie ook les aan cursisten. “Ik geef hier schildercursussen aan groepen van 10 tot 16 personen”, vertelt ze aan Arie-Jan Arbouw. Samen met Hubert van Mastrigt en John Reinders zoekt ze het werk uit dat ze op de expositie wil laten zien.

Ankie vertelt ondertussen wat over haar werk. Als beeldend kunstenaar schildert ze vooral landschappen en modellen. “Ik teken en schilder al mijn hele leven. Jarenlang heb ik illustraties gemaakt voor Tubantia. Nu maak ik er af en toe één voor een TV programma.” Ze laat een manshoog doek zien waarop een violiste is afgebeeld. “Vooral de beweging in de mens boeit me, de houding en de uitstraling.”

In 2019 deed Ankie mee aan het programma Project Rembrandt. “Niet omdat ik denk dat ik de meest getalenteerde kunstenares van Nederland ben, maar omdat ik dol ben op het werk van Rembrandt. Mijn eerste spreekbeurt ging over Rembrandt, mijn dochter heb ik naar zijn vrouw en model Saskia genoemd.” Het door Ankie gemaakte portret van Rembrandt was niet het winnende doek, maar haalde wel de expositie in het Rijksmuseum.

Een rode draad die Ankie en haar cursisten verbindt met Almelo zijn de jaarlijkse acties voor het goede doel. “De laatste inzamelingsactie was na de aardbevingsramp in Turkije en Syrië in 2023. We hebben toen tulpen beschilderd en geveild. De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije.” Een ander project was het verzoek van de gemeente Almelo om ‘de lelijkste wand van Almelo’ op te fleuren. Met haar cursisten schilderde ze vissen op de etalageruiten onder het parkeerdek bij de Havenpassage. In de vorm van een ruit, de vorm van het stadwapen van Almelo.

Randy van Lingen

“Alles begint met passie.” Randy legde op de DEVA het fundament om uit te groeien tot een zeer veelzijdig beeldend kunstenaar. Hij kreeg landelijke bekendheid door de eerste prijs voor Dutch illustrations en recenter door zijn project op het Amsterdam Light Festival en met het paard van Vredestein autobanden. Op de expositie zijn grote en kleine figuratieve beelden te zien van zijn muze Marjon, enkele grote fantasievolle schilderijen en een klein ‘Vredestein’ paard.

Naast de commerciële opdrachten blijft Randy werken aan zijn vrije schilderijen en objecten, waarbij elke dimensie en materiaalsoort voor hem de uitdaging vormt om te komen tot een nieuwe manier om dingen te creëren. Hij verstaat de kunst om een fabelachtige schildertechniek te combineren met een tomeloze fantasie. En om in zijn kenmerkende stijl kunst, erotiek en verbondenheid tot een aansprekend beeld te maken.

Randy is inmiddels helemaal gewend aan zijn nieuwe atelierruimte aan het Cultuurplein bij Hof88. De kunstwerken in zijn atelier zijn een mooie afspiegeling van de veelzijdigheid van het werk van Randy. “Mijn werk vertelt het verhaal. Alles wat ik in mijn hoofd heb kan ik maken.” Tijdens het gesprek met Arie-Jan Arbouw discussieert Randy met John Reinders en Hubert van Mastrigt over het werk dat in het Kunst Punt Almelo wordt geëxposeerd. Hubert en John zoeken vooral naar werken die bij elkaar passen, terwijl Randy juist zijn veelzijdigheid wil laten zien. Uiteindelijk wordt een compromis gesloten.

Randy is een enorm betrokken kunstenaar en zet zich in om Almelo mooier en creatiever te maken. “Almelo is echt mijn stad. Ik wil Almelo mooier, interessanter en leefbaarder maken. Mijn kunstwerk voor het Amsterdam Light Festival heet niet voor niets ‘Liefs uit Almelo’. Randy heeft ook een historische wandelroute door Almelo gemaakt. Aan de hand van bordjes met een QR code kan je dan tijdens de wandeling met je telefoon de mooie verhalen van Almelo ophalen met een animatiefilmpje. Arie-Jan vroeg hem wanneer de tweede Historische Wandelroute geopend wordt. Randy: “Door de coronapandemie is deze route officieel nog niet geopend, maar hij is wel al een tijdje actief. Bij Almelo Promotie kan je de wandelroutes krijgen.”

Het lijkt Randy leuk om tijdens de expositie ook beeldmateriaal te laten zien. “In de afgelopen jaren heb ik heel veel korte filmpjes gemaakt van diverse projecten. Op de middagen dat ik op het Kunst Punt Almelo aanwezig ben kan ik die laten zien.”