Uitgaan & Cultuur

Expositie met werk van Jan Cremer

ALMELO -  Drie dagen voor de expositie geopend zou worden, overleed kunstenaar Jan Cremer op 84-jarige leeftijd. Op het laatste moment werden aanpassingen gedaan en kon de expositie in samenwerking met de Fundatie uit Zwolle, onder de naam ‘Museum de Fundatie te gast’, doorgaan.

Jan Cremer is geboren in Enschede. Hij trok er al jong op uit, eerst naar Amsterdam en later naar Parijs. Hij schilderde volgens het ’Peinture Barbarisme’. Hij maakte grote ruige werken, waarbij hij veel verf gebruikte. Daarnaast gebruikte hij nog allerlei andere materialen als zand en jutte. Hij kreeg er vrij veel bekendheid door.

Zijn grote bekendheid verwierf Jan Cremer met het boek ’Ik Jan Cremer’, dat in 1964 verscheen. Hij schopt daarin tegen verschillende heilige huisjes en het doet veel stof opwaaien in Nederland. Het boek is echt wel voor het grote deel autobiografisch. Jan Cremer ging eerst naar Ibiza en van de opbrengst van het boek ging hij naar New York, waar hij bijzondere abstracte landschappen maakte.

Paul Citroen (1896) had in de jaren twintig van de vorige eeuw regelmatig contacten met vooraanstaande kunstenaars in die tijd. In de jaren zestig leerde hij Jan Cremer kennen. Hij maakte meerdere zeer sprekende portretten van hem.

In de gang en tuinkamer van de Kunsthal hangen werken van Wiebe Bloemena (1960). Hij is afkomstig uit Delden. Hij maakt prachtige landschappen, die er in eerste instantie heel realistisch uitzien maar uiteindelijk toch geen realiteit blijken te zijn. Dit komt vooral door de hele goede technieken die hij gebruikt. Het maakt dat je lang naar deze werken kunt blijven kijken.

Deze verrassende expositie is te bezichtigen tot en met 25 augustus. De Kunsthal Hof 88 is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Een heel team aan vrijwilligers is aanwezig om als suppoost de bezoekers rond te leiden. De toegang is gratis!

Uw reactie