Uitgaan & Cultuur

Kunst kijken met mini-bioscoop aan de Herengracht in Almelo

ALMELO - Zondagmiddag 26 mei van 14.00 tot 17.00 uur zetten de deelnemende ateliers hun deuren weer open voor publiek. Kom kunst kijken en raak in gesprek met de kunstenaars. De expositie ‘Kunst en Muziek’ is deze middag voor het laatst te bezoeken. Nieuw deze middag: de film ‘Hûnefretten’, doorlopend vertoond in de mini-bioscoop.

Elsa Snijder, nr.24 - Mini-bioscoop, schilderijen en gedichten

In de voorste ruimte van Elsa’s atelier hangen impressionistische schilderijen, waarin de natuur en het spel van licht en donker een bijzondere rol spelen. Ze combineert deze met gedichten van eigen hand, waardoor je haar schilderijen nog meer kunt ‘beleven’.

Gastkunstenaar Lieuwe Greidanus

In het achterste gedeelte presenteert Lieuwe Greidanus zijn film ’Hûnefretten’ in de mini-bioscoop, die plaats biedt aan tien mensen per keer. Lieuwe, opgeleid aan de Fotovakschool te Apeldoorn, volgde tevens de cursus Minikroniek door Masja de Roy en cursussen bij Videoclub Borne. Naast het filmen van minikronieken maakte hij de film ‘Broodnodig’. Lieuwe schreef voor ’Hûnefretten’ zelf het script, regisseerde de film en werkte samen met de Stichting Tijd(s)lijn te Almelo. Lieuwe neemt de kijker mee terug in de tijd, naar 1971. De film is een vertaling van zijn jeugdherinneringen, belevenissen op het Friese boerenland rondom het dorpje Tzum. Schilderachtige anekdotes uit het dagelijks leven van toen, gezien door de ogen van een kind, worden gespeeld door enthousiaste acteurs. In ’Hûnefretten’ komt ook een onderliggend thema aan de orde: ‘Kringloop om bewust om te gaan met voedsel’. De film duurt 35 minuten en wordt deze middag doorlopend vertoond. Lieuwe is in het atelier aanwezig en vertelt je graag meer over zijn manier van werken en zijn inspiratiebronnen.

Marthijn de Rooy, nr. 22 - Schilderijen in olieverf

Onthult de diepte van de menselijke ervaring. Marthijn de Rooy, een kunstenaar met een fascinatie voor ’la condition humaine’, brengt de menselijke ervaring tot leven met zijn intrigerende portretten. Als systemisch werker en familieopsteller schildert De Rooy portretten die niet alleen zijn eigen ontwikkeling weerspiegelen, maar ook de kijker uitdagen om zijn eigen projecties te onderzoeken. Zijn werken combineren abstracte en realistische elementen op een dynamische wijze, waarbij hij voortdurend experimenteert met verfdichtheid, vorm en transparantie. Deze kunstwerken raken de toeschouwer met diepgang en ziel en fungeren als een spiegel voor het innerlijke landschap van de kijker.

Frieda Waanders, nr. 18-20 - Beelden in natuursteen en brons

In het atelier van Frieda kan werk in uitvoering bekeken worden. Ook heeft ze afgelopen weken weer een aantal unieke kleinere objecten gemaakt van ruwe steen met gepolijste halfedelstenen. Kijk voor meer werk, informatie en een expositieoverzicht op www.friedawaanders.nl. In de galerie op nr. 20 is deze middag de expositie ’Kunst & Muziek’ voor het laatst te bezichtigen. Met nieuwe sculpturen van Frieda en de kleurrijke schilderijen van gastkunstenaar Francine Krijgsman uit Borne. Francine en Frieda zijn beiden aanwezig om belangstellenden te woord te staan.

Meer informatie op www.kunstenaarsalmelo.nl

Overige exposities open deze middag:
* Kunst Punt Almelo:Grotestraat 37, Almelo
* Het Kunsttorentje: Egbert Gorterstraat 5, Almelo
* Kunsthal Hof 88: Elisabethhof 6, Almelo
* Het Stedelijk museum Almelo: Prinsenstraat Almelo
* Atelier Orange: Grotestraat 151, Almelo