Uitgaan & Cultuur

Open Monumentendag Almelo

ALMELO - Van romantische theekoepel tot atoomschuilkelder, van het Witte Kerkje tot de stadsvilla van de familie Salomonson. Op 9 september zijn ze van 10.30 tot 15.30 uur allemaal geopend voor het publiek. De beheerder van begraafplaats ‘t Groenedael geeft rondleidingen en oud-Heraclied Arend Steunenberg verzorgt clinics bij de Engelse Tribune.

Oud-Heraclied Arend Steunenberg opent de Open Monumentendag bij de Engelse Tribune van Heracles om 9.45 uur. Ook wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis zal een kort woordje spreken. Iedereen is welkom bij deze feestelijke opening.

Ook dit jaar heeft het comité van de Open Monumentendag Almelo een groot aantal eigenaren van panden bereid gevonden hun deuren te openen. Het gaat bijna zonder uitzondering om gebouwen die normaal gesproken gesloten zijn. Daarnaast bieden net als andere jaren het Stedelijk Museum Almelo, het Wevershuisje, Molen de Hoop en de Doopsgezinde Kerk gratis toegang.

Verder is de toren van de ‘Sjors’ tussen 14.00 en 15.30 uur geopend. Bezoekers kunnen de toren beklimmen, er zijn rondleidingen en er is carillonmuziek. In het Logegebouw Fraternité (Hofstraat, naast de Bleekkerk) kunnen bezoekers vanaf 14.00 uur de film Judgment at Nuremberg bekijken. Dit pand is van 10.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers.

Omdat het op 9 september ook Nationale Orgeldag is, spelen organisten in vier Almelose kerken orgelmuziek. Ook hier is de toegang gratis.

Alle opengestelde panden zijn op 9 september herkenbaar aan een vlag van Open Monumentendag.

 

De panden op een rij

Kijk voor alle open panden, de activiteiten en de tijden op de website www.openmonumentendag en zoek op Almelo.

De panden van dit jaar zijn:

1. De theekoepel van Huize Almelo, in 1890 in opdracht van de graaf van Almelo gebouwd. De ingang is op de hoek van de Hofstraat en de Van Rechteren Limpurgsingel.

2. De stadsvilla van de familie Salomonson uit 1900 aan de Wierdensestraat 25-27.

3. De Engelse Tribune, aan de Verlengde Sportlaan, gebouwd in 1924.

4. Het Huis van Bewaring aan de Marktstraat uit 1928, nu een hotel.

5. Gemeentelijke begraafplaats ‘t Groenedael met gebouwen van de Amsterdamse School bij de ingang aan de Wierdensestraat.

6. Atoomschuilkelder uit de Koude Oorlog in de fietsenstalling onder het stationsgebouw.

7. De symbolische Stadspoorten aan de Grotestraat Noord en Zuid.

8. De Bleekkerk aan de Hofstraat, in 1927 geopend.

9. Het Witte Kerkje aan de Marktstraat uit 1858, nu een poppodium.

Informatie over de panden is te vinden op de website www.openmonumentendag.nl en zoek op Almelo.

 

Joodse begraafplaats op zondag geopend op zondag 10 september

Belangstellenden kunnen de Joodse begraafplaats bezoeken tijdens de open monumentendag op zondag 10 september a.s. tussen 14.00 en 16.00 uur. Op zaterdag is de Joodse begraafplaats in verband met de sabbat gesloten. Om 15.00 uur wordt er uitleg gegeven over Joodse gebruiken bij rouwen en begraven en de historie van deze begraafplaats. Heren worden verzocht een hoofdbedekking te dragen op de begraafplaats. De Joodse begraafplaats heeft ongeveer 475 grafstenen en is nog in gebruik, er wordt begraven en familieleden bezoeken de graven. Twee keer per jaar is de Joodse begraafplaats aan de Boddenstraat geopend voor bezichtiging en worden er op de begraafplaats lezingen gegeven. Daarnaast is de begraafplaats aan de Boddenstraat ook een plek geworden waar de Holocaust wordt herdacht. Op de oostelijke zijmuur is een plaquette met daarop de namen van de meer dan 250 vermoorde joodse inwoners van Almelo. Een afvaardiging van de Stichting tot Instandhouding van de Joodse Begraafplaats te Almelo zorgt jaarlijks voor een kranslegging bij het Joods Monument in Almelo en de kranslegging tijdens de Nationale 4 mei Herdenking. Meer informatie is te vinden op joodsebegraafplaatsalmelo.nl.