Uitgaan & Cultuur

Robert Slim wil groots uitpakken met vijfde editie Bock & Blues

ALMELO - De Almelose binnenstad is net bekomen van alle bluesmuziek en organisator is al weer bezig voor volgend jaar. “Het is dan onze vijfde editie, het eerste lustrum. Ik ben al bezig met een verrassingsprogramma en dat kost wel een jaar om het voor te bereiden.” 

De pas 22-jarige Mack McDonald speelde de sterren van hemel tijdens Bock & Blues. Foto: Leo Gabriels

In slechts vier jaar tijd is een bluesoptreden van de Amerikaanse artiest Riplee Pryor in Proeflokaal België uitgegroeid tot een ware bluesavond in de binnenstad van Almelo. “Er is een grote stap gezet om een vaste waarde te worden op de Nederlandse bluesagenda en daarmee ook Almelo op de kaart te zetten”, zegt Robert trots.

Professionalisering

Bij het Bock & Blues festival komen bluesmuziek en het bokbierseizoen bij elkaar. Het initiatief komt van Robert Slim, samen met Ruud de Jong en Toon Eppink (uitbaters van Proeflokaal België en De Stam). Slim: “Het programma werd toen op de achterkant van een sigarenkistje uitgewerkt, maar we pakken het sindsdien professioneler aan.” Zo is er een stichting opgericht, zijn er jaarlijks (Almelose) sponsoren en is het volledige programma met plattegrond gedrukt op een flyer op zakformaat. “Wel zo handig, want veel bezoekers komen speciaal voor deze avond naar Almelo toe. En dan niet alleen uit Nederland, ook uit België en Duitsland”, weet Slim.

Bluestalenten

Robert tourt al jaren met Amerikaanse blues artiesten rond, die in de jaren ’50 en ’60 grote artiesten waren. Zij spelen traditionele blues. “Ik geef ze de kans om nog eens terug te komen op het podium”, geeft hij aan. “Het is niet om een comeback te maken. Het is in een setting die wat kneuterig is. Ik haal de artiesten namelijk zelf op van Schiphol en ik rijd ze zelf rond door Nederland.”

Zijn grootste ‘vondst’ van afgelopen editie is de pas 22-jarige Mack McDonald. “Echt een topper die traditionele blues speelt. Een genre dat vergrijst. Ik volg hem al sinds zijn veertiende op Youtube. Hij timmert nu zo aan de weg, in Almelo was zijn eerste Europese optreden. Voor volgend jaar ben ik ‘m al kwijt.”

Voor de eerste lustrum editie van Bock & Blues staat wel een andere samenwerking op de planning. Een speciale en lokale. “De koninklijke harmonie bestaat volgend jaar 120 jaar. We willen samen kijken of we er iets moois van kunnen maken”, licht Slim een tipje van de sluier.

Uitbreiding

Om ook volgend jaar oktober weer groots uit te kunnen pakken, is Robert nog wel op zoek naar vrijwilligers. Vooral iemand met financiële ervaring. “Om Bock & Blues alleen te blijven organiseren wordt mij een beetje te veel. Ik ben dit jaar enorm goed geholpen, vooral ook door Tom Weel die het programma voor de jeugd op zich heeft genomen. Iemand met financiële ervaring erbij zou een enorme aanwinst zijn vanwege het aanvragen van subsidies en waar die aan moeten voldoen. Volgend jaar zouden we ook graag naar twee dagen gaan, maar dan moeten er wel voldoende helpende handen zijn.” Voor die uit uitbreiding heeft Slim vele ideeën. Hoe en wat? “Dat gaan we binnenkort bekijken, hoe we daar met de horeca invulling aan kunnen geven.”