Uitgaan & Cultuur

Uniek eerbetoon aan Fons Amsing en Jos Engbersen

ALMELO - In de periode van 4 juli t/m 3 augustus wordt een heel bijzondere expositie getoond in het KunstPunt in de Grotestraat Noord 69. Bezoekers kunnen genieten van het beeldhouwwerk van Riet Amsing en de vele schetsen en tekeningen van haar man Fons Amsing. Daarnaast kan men prachtige realistische werken van Jos Engbersen bewonderen. Jos overleed onverwacht in september 2023 en Fons in december 2023.

Riet Amsing

In de expositieruimte staan straks circa twintig beelden opgesteld van Riet Amsing. Ze is twintig jaar geleden begonnen met beeldhouwen bij Ger Bonsink. “Dat was de tijd van grote beelden maken en het echte hakwerk”, vertelt Riet. Ze werkt al langere tijd wekelijks in een fabriekshal bij Linda Biemans in Goor. Het meeste werk dat ze hier ten toonstelt is gemaakt in Goor. “Ik zaag en schuur tot ze de gewenste gladde vorm hebben.”

Fons Amsing

Fons heeft de laatste twintig jaar intensief getekend en geschilderd. Meerdere avonden per week, thuis en met vrienden als Piet van der Hoef en Hans Jansen, was hij aan het tekenen. Op vakanties zat hij voortdurend met een schetsboek op schoot. De schetsen werden ter plekke al aardig ver uitgewerkt. “Ik probeer de geest van de plek te raken”, gaf Fons vaak aan. De schilderijen van Fons laten meer aan de verbeelding over. “Dan kan de kijker er zijn eigen fantasie op loslaten.”

Fons en Riet Amsing

In december 2023 was alles voorbereid voor een expositie van Fons en Riet Amsing samen. Ze keken er naar uit. Samen exposeren in de vernieuwde ruimte van Kunst Punt Almelo „Fons was er heel trots op dat we dat samen gingen doen”, zegt echtgenoot Riet Amsing. ”Hij verheugde zich erop. Maar het mag niet zo zijn. Fijn dat er nu de gelegenheid is om ons gezamenlijk werk alsnog te laten zien, want zijn werk leeft voort.”

Fons Amsing was een gepassioneerd kunstschilder. Hij liet zich in binnen- en buitenland inspireren door zijn omgeving: gebouwen in verval, bijzondere landschappen, vele Madonna’s en doorkijkjes in steden. Tijdens vakanties ging hij vaak met zijn schetsmateriaal op pad. “Dan zei hij: ’ik ga even op een bankje zitten’. Maar dat ‘even’ werd meestal wel wat langer. Dan ging hij helemaal op in het tekenen en schetsen”, laat Riet weten. Zo maakte hij in Frankrijk pentekeningen van de krijtrotsen en werkte dat thuis uit op het witte doek. ”Eerst dun schilderen in acrylverf, daarna in olieverf verder uitwerken”, vertelde Fons in aanloop naar de atelierroute waar hij in 2023 nog aan deel nam. Hij liet toen al weten dat hij het zo leuk zou vinden dat zijn vrouw Riet ook een keer mee zou doen aan de Atelierroute in Almelo: ”Want zij maakt prachtige beelden.”

Fons Amsing was kunstenaar en onderwijzer, volgde jarenlang een opleiding kunstgeschiedenis aan de Vrije Academie in Amsterdam. Hij schilderde jaren bij Hans Jansen in Vriezenveen en deed aan modeltekenen bij ‘t Kriet in Almelo. Zijn expositie samen met Riet stond op het punt van beginnen toen hij plotseling in december 2023 overleed.

Jos Engbersen

Jos Engbersen vond zijn hele leven zijn inspiratie in de schoonheid van mens en natuur. Vijftig jaar hield hij zich bezig met schilderen. Hij maakt ontelbaar veel werken, die hij allemaal tot in de kleinste details uitwerkte. Met een enorme passie legde hij deze vast in acrylverf, spelend met licht, textuur en kleur om de schoonheid te benadrukken. Een pluisje of donshaartjes werden zo uitgewerkt dat je de donshaartjes bijna kunt voelen als je het ziet. Daar waar de collega kunstschilder zijn penseel al had neergelegd, ging Jos vaak nog heel lang door “Hij kon een schilderij in de kamer neerzetten en dan dacht ik, nu is het wel af, maar volgens Jos moest er dan toch nog iets aan veranderd worden”, geeft zijn vrouw Alice aan.

Ze waren nog tieners toen Jos Bertus Lucassen tegen kwam. Samen trokken ze overal de musea langs en bestudeerden oude meesters die ze later met olieverf zelf gingen schilderen. Jos gaf regelmatig workshops en hij vertelde vaak dat hij graag nog eens wat ‘losser’ zou willen werken, maar dat was gewoon niet zijn ding. In maart 2023 deed hij samen met twee andere kunstenaars mee aan de Almelose versie van Sterren op het Doek in het huis van Katoen en Nu. Het was het idee van Erwin Lette. Jos mocht een portret maken van de markante voetballer Samuel Armenteros van Heracles. Hij stortte zich volledig op dit werk. Het kostte hem menig slapeloze nacht. Niet omdat hij wilde winnen, maar omdat hij nu eenmaal zo perfectionistisch was. Uiteindelijk was hij best wel blij en trots dat hij deze Sterren op het Doek won. “Maar ik doe het nooit weer, wat een gestress”, vertelde hij na afloop.

Kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis schreef in november 2022 dat Jos Engbersen wordt gezien als een van de beste schilders van het Realisme in de hedendaagse kunst in Nederland. Jos Enbersen overleed heel plotseling in september 2023, net voor de Atelier Route van start zou gaan. “Wij als echtgenotes zien deze expositie als een mooi eerbetoon aan onze mannen”, geven Alice Engbersen en Riet Amsing aan.

Foto’s: Hubert van Mastrigt